Ezekkel a végzettségekkel a legegyszerűbb elhelyezkedni diplomaszerzés után Pályakezdés
Tóth Alexandra

Ezekkel a végzettségekkel a legegyszerűbb elhelyezkedni diplomaszerzés után

Teljesen mindegy, hogy utolsó éves egyetemisták vagytok, vagy még van hátra néhány félévetek az oklevél megszerzéséig, az biztos, hogy a legtöbbetek fejében már megfordult a munkaszerzés kérdése. Kíváncsiak vagytok, mennyi idő alatt tudtuk elhelyezkedni a végzettségetekkel? Esetleg az érdekel bennetek, milyen képzésekkel lehet a leggyorsabban állást találni? Most minden kérdésetekre választ kaphattok.

A Diplomán túl legfrissebb kutatása szerint -, amely a 2017/2018-ban végzett hallgatókat vizsgálta - azok az alapszakos diplomával rendelkező pályakezdők tudtak a leggyorsabban elhelyezkedni, akik informatika képzési területen szerezték az oklevelüket. Náluk az első munkavégzésig eltelt idő átlagosan 1,14 hónap volt. Közülük is a mérnökinformatikusok a legszerencsésebbek - ők általában 1,04 hónap alatt találtak munkát. A gazdaságinformatikusoknak 1,11, a programtervező informatikusoknak pedig 1,38 hónapot kellett keresgélniük.

Az államtudományi képzésen tanulók is a gyorsan elhelyezkedők közé tartoznak. A friss adatok szerint nekik ugyanis átlagosan mindössze 1,27 hónapra volt szükségük ahhoz, hogy munkát találjanak. Őket a gazdaságtudományi képzésen végzettek követték 1,39 hónappal. Itt azonban a konkrét szakok között igen nagyok a különbségek. A pénzügy és számvitel szakosok már 1,03 hónap alatt el tudnak helyezkedni, ezzel szemben a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés szak frissdiplomásainak 4,43 hónapra is szükségük lehet, mire megtalálják az első állásukat.

A műszaki (1,59), a pedagógus (1,68), a sporttudomány (1,87) és a társadalomtudomány (1,89) képzéseken szerzett diplomákkal szintén nincs szükség átlagosan még két hónapra sem az elhelyezkedéshez. De az orvos- és egészségtudomány szakokkal, illetve a bölcsészettudományi szakokkal sem kell sokkal tovább keresgélni - előbbinél 2,01, utóbbinál 2,03 hónap kellett az első munkahely megtalálásához a 2017/2018-ban végzett hallgatóknak.

Valamivel több időt kellett szánniuk az álláskeresésre a művészet, a természettudomány, az agrár és a művészetközvetítés képzéseken diplomázóknak - a kutatásban részt vevők átlagosan 2,14 hónap, 2,20 hónap, 2,29 hónap, valamint 2,35 hónap után álttak munkába. A listát a jogi pályát választók zárták 2,41 hónappal.

Ha kíváncsiak vagytok, hogy a ti szakotokkal kapcsolatban pontosabban milyen adatok születtek a felmérésben, itt nézhetitek meg. Nincs más dolgotok, mint kiválasztanotok a képzési területet, majd a következő lenyíló ablakban a képzés pontos nevét. Itt a mesterszakos statisztikákat is leszűrhetitek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés