Milyen anyagi terhek nyomják a külföldön tanuló egyetemisták vállát? Pályakezdés
Eduline

Milyen anyagi terhek nyomják a külföldön tanuló egyetemisták vállát?

Bár az egyetemek egyre több országban online oktatásra tértek át, a külföldön tanuló magyar diákok egy része továbbra is külföldön tartózkodik. Mutatjuk, mit kell tudnotok, ha külföldön vagytok.

A lakásbérletek felmondási ideje akár több hónap is lehet, ezért vannak diákok, akik külföldön munkát vállalnak annak érdekében, hogy az egyetemi tandíj összegét és a külföldön tartózkodás költségeinek fedezetét részben, vagy egészben előteremtsék - írja az Adózóna.

Felvételi és egyetem külföldön? 

A magyar diákok körében még mindig az brit, a német és az osztrák egyetemek a legnépszerűbbek, de a francia, a dán, a holland és a svéd intézmények is egyre felkapottabbak. Az utóbbiak közül Dánia és Hollandia a következő évektől még kedveltebb úti cél lehet, mivel a Brexit miatt jelentősen csökkenhet az Angliába felvételizők száma.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a végzős diákok közül sokan döntenek a külföldi továbbtanulás mellett. Ehhez viszont sok mindent kell mérlegelni, többek között a kinti tanulással járó kiadásokat is. Már összeszedtük, hogy a legnépszerűbb célországokban milyen tandíjakkal, megélhetési költségekkel, rejtett és egyszeri kiadásokkal kell számolnotok.

Azonban a tandíj mellett, ha külföldön tanultok, gyakornokoskodtok vagy dolgoztok, akkor nem árt más dolgokkal is tisztában lenni. Például azzal, kinek és hogyan kell adóznotok, ki fizeti utánatok a társadalombiztosítási járulékot vagy milyen egészségügyi ellátások vonatkoznak még rátok. Részleteket az Adózóna cikkében olvashattok.  

Koronavírus alatt külföldön: erre számíthattok, ha most felvételiztek

Évek óta egyre több magyar diák kezdi el az egyetemet külföldön. A koronavírus második hulláma alatt azonban a jelentkezők felvételijét komolyan befolyásolja a vírushelyzet. Mutatjuk, mi a szabály a nagy egyetemeken.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés