Melyik diplomával lehet a legtöbbet keresni? Itt vannak a számok Pályakezdés
Eduline/MTI

Melyik diplomával lehet a legtöbbet keresni? Itt vannak a számok

Az év első öt hónapjában a bruttó átlagkereset 390 ezer, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 259 ezer 300 forint volt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég közzétett adataiból. De vajon melyik népszerű diploma éri a legmagasabb fizetést? Mutatjuk.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 409 ezer 800 forint volt a bruttó átlagkereset májusban - derül ki a legfrissebb statisztikákból. Január-májusban a reálkereset 5,1 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 3,5 százalékos növekedése mellett.

De vajon mennyit keresnek a legnépszerűbb képzéseken végzett diákok?

Az idei felvételi alapján itt nézhetitek meg, hogy melyik szakok kerültek be a top 10-be. Cikksorozatunk első részében megnéztük az utóbbi évek statisztikái alapján a top három szak fizetéseit - ezek alapján gazdálkodási és menedzsment, kereskedelem és marketing és pszichológia szakon ilyen fizetésekkel számolhattok. Utánajártunk a negyedik, ötödik és hatodik helyen szereplő szakok bérezésének is - itt nézhetitek meg, mennyit keresnek mérnökinformatikus, turizmus-vendéglátás és ápolás-betegellátás szakon végzettek. Ebben a cikkben pedig azt néztük meg, milyen fizetésre számíthattok majd, ha programtervező informatikus, pénzügy és számvitel, gazdaságinformatikus vagy kommunikáció- és médiatudomány szakon végeztek.

Több százezer forintot kereshettek ezekkel a képzésekkel - fizetési adatok

Cikksorozatunk harmadik részében megnéztük, hogy milyen fizetéssel számolhattok, ha a top 10 szakok közül a 7.8.9. és 10. helyen végzett szakokon szereztek majd diplomát.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Kiderült, mi lesz a 2021-es érettségik sorsa, nyilvános a jövő évi tankönyvjegyzék - a hét hírei Érettségi-felvételi Eduline

Kiderült, mi lesz a 2021-es érettségik sorsa, nyilvános a jövő évi tankönyvjegyzék - a hét hírei

A kormány szerint minden készen áll az általános iskolák és az óvodák nyitására, a szakemberek és a diákok ezzel nem igazán értenek egyet. Néhány kivételtől eltekintve idén sem lesznek szóbeli érettségik, bárki leírhatja a véleményét a 2024-től bevezetésre kerülő érettségikről, nyilvánosságra hozták a következő tanév tankönyvjegyzékét. Vizsgálat indult a Szegedi Tudományegyetemen, a felsőoktatási modellváltás visszavonását kérik az MTA köztestületi tagjai. Ez történt a héten.