Friss felmérés: ez motiválja a magyar fiatalokat pályaválasztáskor? Pályakezdés
Eduline

Friss felmérés: ez motiválja a magyar fiatalokat pályaválasztáskor?

A frissdiplomás fiatalokról sokakban az a kép él a fejében, hogy csak a magas fizetés motiválja őket. Azonban több mint 60 százalékuk úgy érzi, tudatosan készül a karrierépítésre - derül ki egy friss felmérésből.

A kutatásban megkérdezettek többsége úgy érzi, ebben a gyakorlati hely tudatos kiválasztása játssza a legnagyobb szerepet (38%), nem véletlenül, hiszen szinte minden toborzási folyamatban fontos, rendelkezik-e már a jelölt releváns munkatapasztalattal - derül ki a Camp Leaders által végzett nem reprezentatív felmérésből. A válaszadók közel kétharmada nyilatkozott úgy, hogy kifejezetten sokat tesz azért, hogy nagyobb esélyekkel induljon a jövőben a munkában és a munkakereséseben.

A fontossági sorrend második helyén a felsőoktatáson kívül szerzett egyéb képzettségek, kompetenciák állnak (26%), majd kicsit lemaradva a külföldön szerzett szakmai gyakorlat következik (21%). Az is látszik,  fiatalok továbbra is csak kis számban veszik igénybe a különböző karrierszolgáltatásokat, tanácsadást, és az intézményekben szervezett állásbörzéket sem tartják igazán hatékonynak.

Mire érdemes figyelnetek, ha egyetem mellett szeretnétek dolgozni?

Szeretnétek az egyetem mellett munkát vállalni, hogy fedezni tudjátok a kötelező kiadásaitokat és megkeressétek a zsebpénzre valót? Most összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amire érdemes ügyelnetek, ha a tanulmányaitok mellett dolgoznátok.

A válaszadó fiatalok negyede (25%) olyan szakmát szeretne, amelyben izgalmas, kihívást jelentő feladatokkal találkozhat. Bár lemaradva (18%), de a második legfontosabb döntő szempontnak a magas kereseti lehetőség számított, ezt követte a biztonság/stabilitás, valamint a karrierépítés és a szakmai előrelépés jövőbeli ígérete - írja közleményében a Camp Leaders.

Az általuk szervezett programokban korábban résztvevő fiatalok csaknem harmada ma már főállásban dolgozó frissdiplomás, saját bevallásuk szerint bruttó 300-500 ezer forint közötti átlagfizetéssel. A megkérdezettek többsége elégedett vagy kifejezetten elégedett jelenlegi pozíciójával, azonban a következő 5 évben szeretnének előrelépni, szeretnének további képzettségeket szerezni és tudatosan fejleszteni szakmai tudásukat.

Változatlan a munkanélküliség, de egyre több fiatalnak nincs állása

Ugyanis a 24 évesnél fiatalabbak 13 százaléka hivatalosan is munkanélküli.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés