Ennyit keresnek a pályakezdő színművészek, építőművészek és művészetközvetítők Pályakezdés
Eduline

Ennyit keresnek a pályakezdő színművészek, építőművészek és művészetközvetítők

Az összes képzési terület közül a friss adatok szerint a művészet, művészetközvetítés területén diplomázók keresik a legkevesebbet. Mekkora ez az összeg és melyik egyetem diplomásai járnak a lehető legjobban?

Bruttó 221 994 forint - ennyit keres átlagosan egy diplomás pályakezdő építőművész, színművész, táncművész vagy éppen látványtervező. A 2018-as diplomás-pályakövetési kutatás eredményei szerint a legmagasabb jövedelemről a Debreceni Egyetem diplomásai számoltak be: 260 ezer forint feletti összeget keresnek havonta. A Magyar Táncművészeti Egyetemen, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzettek keresik még a legtöbbet, 220-250 forint alakul a fizetésük.

A művészetközvetítés diplomásai ennél alacsonyabb fizetésről tesznek említést: 192 779 forint az átlagjövedelmük, ez a szám a legalacsonyabb az összes képzési terület közül. Az adatok egyébként a végzés után 1,5–3,5 évvel (vagyis 2017 decemberében) elért, 2014-ben és 2016-ban diplomázottak jövedelmére vonatkoznak.

A Budapesti Metropolitan Egyetem és a Kaposvári Egyetem diplomásai 200 ezer körül keresnek, majd őket nem sokkal lemaradva követi a Nyíregyházi Egyetem. A művészetközvetítési képzések többek között a drámainstruktor, a képalkotás, valamint a zenekultúra szak is szerepel.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Itt van a pedagógusok száma, fizetése és helyzete: a legfrissebb adatok

A pedagógusok bérezése rendszeresen előkerülő téma, hol a jövőre vonatkozó béremelések, hol a jelenlegi súlyos helyzetekről apropóján. De mit mutatnak a kutatási adatok, és mit gondolnak a szakemberek a fennálló helyzetről? Összegyűjtöttük a legfontosabb nyilatkozatokat és a legfrissebb statisztikákat.

Hirdetés