Több mint 300 ezer forintos fizetést kapnak azok a pályakezdők, akik ezeken a szakokon végeznek Pályakezdés
Eduline

Több mint 300 ezer forintos fizetést kapnak azok a pályakezdők, akik ezeken a szakokon végeznek

Gazdasági diplomával az sem jár rosszul, akinek nem a startup-alapítás az álma.

A diplomáspálya-követési rendszer adatai alapján a 2012/2013-as és a 2014/2015-ös tanévben végzett hallgatók kifejezetten jól keresnek: egy-három évvel az abszolválás után a Budapesti Corvinus Egyetem végzettjei például átlagosan 370 ezer forintos bérrel számolhattak, a Budapesti Gazdasági Egyetem volt hallgatói 331 ezerrel, míg azok, akik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanultak, 315 ezer forintos átlagfizetést vittek haza. Gazdasági végz ettséggel ráadásul gyorsan állást lehet találni, a pályakövetési rendszer adatai azt mutatják, hogy minden második hallgatónak egy hónapot sem kellett CV-írással és állásinterjúkkal töltenie − a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés szakot végzetteket például pillanatok alatt felszívja a munkaerőpiac −, minden negyedik végzett pedig három hónapon belül megtalálta első állását.

Nem véletlen, hogy évről évre tarolnak a gazdasági szakok a felsőoktatási felvételin − pedig ezeken a képzéseken csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik tanulmányi és érettségi eredményeikkel elérik az igen magasan meghúzott előzetes ponthatárt. A gazdálkodási és menedzsment alapszakot például több mint 8800-an jelölték meg a jelentkezési lapon, ezzel ez a magyar felsőoktatás legnépszerűbb képzése, de a kereskedelem és marketing, a turizmus-vendéglátás, valamint a pénzügy és számvitel szakot is több ezren választják évről évre.

A 2019-es felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Ennyit lehet keresni pályakezdő diplomásként: itt vannak a fizetési adatok

Mennyit keresnek a különböző szakokon végzett, néhány év munkatapasztalattal rendelkező fiatal diplomások? Miért nem reális a pályakezdők bérigénye? És milyen összeget érdemes mondani az állásinterjún, ha azt kérdezi a HR-es, milyen fizetéssel lennétek elégedettek? Utánajártunk.

 

Hirdetés