Nagyon jó az agyunknak a kétnyelvűség és a legjobb minél korábban elsajátítani Nyelvtanulás
Eduline

Nagyon jó az agyunknak a kétnyelvűség és a legjobb minél korábban elsajátítani

Sokáig hátrányosnak tekintette a tudomány, ha egy gyerek már 2-3 évesen is kétnyelvű neveltetésben részesült, ám mára tudjuk, hogy valójában számos előnnyel jár.

Mivel a gyerekkorban elsajátított kétnyelvűség jobban megterheli az agyat egy bizonyos kor alatt, így sokáig lassúnak és körülményesnek tekintették a kétnyelvű gyerekeket, így hátrányként kezelték. Az új kutatások azonban kimutatták, hogy valójában a két nyelvet egy sokkal összetettebb szabályrendszerként sajátítják el a gyerekek. Lényegében számukra olyan, mintha egy nyelvet beszélnének, csak a különböző élethelyzetnek megfelelően.

A magasabb agyi aktivitás miatt sokkal összetettebb kapcsolatok alakulhatnak ki az agyban, ami 5 évvel is kitolhatja az időskori demencia első megjelenését. A részletekről Mia Nacamulli kutató beszélt a TED számára készült animációban:

De miért is beszélnek portugálul Brazíliában?

Az olimpiának helyet adó Brazília az egyetlen ország Dél-Amerikában, ahol a spanyol helyett a portugál nyelvet beszélik. A portugálok egy okos trükkel hozták magukat helyzetbe a 15. században, így vethették meg kitartóan lábukat a kontinensen.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés