Utolsó tartalékaikat élik fel a járvány miatt online oktatásra ítélt nyelviskolák Nyelvtanulás
Csik Veronika

Utolsó tartalékaikat élik fel a járvány miatt online oktatásra ítélt nyelviskolák

Már 2020 tavaszán is komoly veszteséget okoztak a nyelviskoláknak a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások, idén pedig újra át kellett állniuk online oktatásra. Csakhogy a nyelvtanulók egy része nem szeretne online tanfolyamra járni, ők inkább kivárják, amíg újra hagyományos órákat hirdethetnek meg a nyelviskolák.

„A második és harmadik hullám érkezését felkészülten várták a nyelvi képzők, de súlyos veszteségek érték az intézményeket. Az iskolák 40-50 százaléka csökkenteni kényszerült a foglalkoztatottak létszámát, és az óraadó nyelvtanárok is kevesebb órára számíthattak. Több nyelvi képző a véges anyagi tartalékát éli fel” – írta az Eduline kérdésére a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete.

Pedig a tavasz kiemelt időszak a nyelvoktatásban, a felsőoktatási felvételire készülők és a diplomaszerzés előtt állók közül sokan ezekben a hónapokban készülnek fel a májusi-júniusi nyelvvizsgákra – a koronavírus-járvány már a tavalyi "szezont" is keresztülhúzta, a harmadik hullám miatt elrendelt szigorúbb szabályok miatt idén pedig újra be kellett zárniuk a nyelviskoláknak, március 8-a óta kizárólag online órákat tarthatnak.

Nyelvóra – a Zoomon

A március 4-i bejelentést követően több nyelviskola szinte azonnal figyelmeztette az érdeklődőket: a következő hetekben csak online órák lesznek, online lehet majd beiratkozni a kurzusokra és különböző ügyeket intézni. A Bonus Nyelviskola például Facebook-oldalán azt írta, március 8-tól a hatályos kormányrendelet értelmében nyelviskoláik országszerte zárva tartanak – azoknak, akik személyes órákon szeretnének részt venni, azt üzenték, a korlátozás feloldását követően ezt gond nélkül megtehetik. A BeHappy Nyelviskola is hasonló tájékoztatót tett közzé oldalán, e szerint április 7-ig csak online tartanak órákat. A Katedra Nyelviskola oldalán is azt láttuk, hogy a járványhelyzet miatt legtöbb iskolájuk március 8. és 22. között zárva tart, ügyeket intézni is online lehet, de a nyelvvizsga-bizonyítványokat személyesen is át lehet venni, ám csak bizonyos iskolában, hetente egy napon.

A Don’t Panic Angol Nyelviskola az Eduline kérdésére azt írta, korábban meghirdetett személyes óráikat online, a Zoomon tartják meg, míg a BME Nyelviskolában – közölte az intézmény – 2020 márciusa, vagyis a járvány kezdete, illetve az első korlátozások bevezetése óta csak online tanfolyamokat hirdetnek.

Vannak, akik nem kérnek az online nyelvtanfolyamokból

Az Eduline kérdésére az egyik budapesti nyelviskola azt válaszolta, a járványügyi intézkedések miatt náluk sem indulnak hagyományos nyelvi kurzusok, a futó csoportok is online oktatási formára tértek át. A legtöbb csoportnak nem volt ezzel problémája, de van olyan csoportjuk, amely a tanfolyam átmeneti szüneteltetését kérte, mert nem szeretnének online tanulni. Tapasztalataik alapján sokan idegenkednek az online oktatástól, a hagyományos, tantermi képzést kedvelik.

„Emiatt a nyelviskolák beiratkozóinak száma az ötödére csökkent, a túlélésért küzdünk. Bár az online nyelvtanulás a jelenlegi helyzetben ideális elfoglaltságnak tűnik, az emberek nem nagyon élnek ezzel a lehetőséggel, mert vagy anyagi problémáik vannak, vagy mert már elegük van az online világból, személyes emberi kapcsolatokra vágynak" – mondta a nyelviskolai vezető, hozzátéve: a jelenlegi helyzetben sok iskola szinte alig tud tanfolyamokat indítani.

A nyelvvizsgáztatás is szünetel, csak online vizsgák vannak

Március 22-ig az Oktatási Hivatal állásfoglalása alapján hagyományos, személyes nyelvvizsgát sem lehet tartani, kizárólag online nyelvvizsgákat szervezhetnek a vizsgaközpontok. A járvány első hulláma alatt átmeneti intézkedésként biztosította az Innovációs és Technológiai Minisztérium az online nyelvvizsgaszerzést, szeptember óta bárki vizsgázhat ilyen formában, jelenleg erre hat nyelvvizsgaközpontban van lehetőség. „A kényelmes és korszerű lehetőségnek köszönhetően a fiatalok az ország bármely részéből az utazás fáradalmait és költségét megspórolva teljesíthetik a diploma kiadásának feltételét, vagy juthatnak többletpontokhoz a felsőoktatási felvételi eljárásban” – így érvelt korábban a tárca az online nyelvvizsga mellett.

Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke azonban korábban azt mondta Eduline-nak, a nyelviskolák tapasztalatai szerint az online vizsgát választók száma nem kiugróan magas. A szakember szerint egy nagyobb központ átlagos vizsganapján például 1500-an hagyományosan vizsgáztak különböző helyszíneken, és csupán 200-250-an választották az online lehetőséget.

A különböző nyelvvizsgaközpontok már korábban igyekeztek „covid-biztossá” tenni az írásbeli és a szóbeli vizsgákat. „A hagyományos, papíralapú vizsgákon tovább növeltük a távolságtartási és higiéniai követelményeket. Szükség esetén készen állunk a kis létszámú termekben szervezett vizsgaalkalmak számát is növelni a maximális biztonság érdekében. Otthoni online vizsgáink befogadókapacitását megnöveltük” – olvasható az Euroexam oldalán.

Az ELTE Origó Nyelvi Centrumban a vizsgázóknak maszkot kellett viselniük, azt az írásbelin és a laborvizsgán sem lehetett levenni, kísérőket pedig nem engedtek be az épületbe. A Zöld Út Nyelvvizsgaközpont járványügyi szabályzatában többek között az is szerepel, hogy a termek ablakát az időjárás és a környező forgalom függvényében lehetőleg nyitva kell tartani, kivéve a hallás utáni szövegértést mérő vizsgarésznél, emellett a kilincseket és a padokat minden vizsgázó vagy csoport után fertőtleníteni kell.

Nem lesz újabb nyelvvizsga-amnesztia?

2020-ban közel 110 ezer diplomát állítottak ki az egyetemek a nyelvvizsgamentesség miatt – a kormány tavaly tavaszi döntése alapján ugyanis azok, akik 2020. augusztus 31-ig záróvizsgát tettek, nyelvvizsga nélkül is megkaphatták oklevelüket.

Az innovációs tárca február elején azt közölte az Eduline-nal, hogy 2021-ben nem terveznek hasonló könnyítést. A minisztériumot az újabb járványügyi szigorítások bejelentése miatt újra megkerestük azzal a kérdéssel, terveznek-e „felmentést” adni az idén diplomázóknak a nyelvvizsga-kötelezettség alól. Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, amint megkapjuk a tárca állásfoglalását, frissítjük anyagunkat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés