Ez a tíz legnépszerűbb szakma: milyen képzésre jelentkezett a legtöbb nyolcadikos diák? Közoktatás
Eduline

Ez a tíz legnépszerűbb szakma: milyen képzésre jelentkezett a legtöbb nyolcadikos diák?

Milyen szakmákat választott idén a legtöbb felvételiző a szakközépiskolák kínálatából?

Az 1999/2000-es tanévben még több 30 ezren, tíz évvel ezelőtt már csak 23 073-an, tavaly pedig már csak 18 818-an kezdhették meg tanulmányaikat a néhány éve szakközépiskolákká átnevezett egykori szakiskolák hároméves képzésein. Idén már csak 18 168 tanulót vettek fel szakközépiskolákba - derül ki az Oktatási Hivatal friss adataiból. 

A 2017/2018-as felvételn a szakács a legnépszerűbb szakma majdnem kétezer felvett diákkal, ezt követi a pincér, az eladó, cukrász és a hegesztő. Ezekre a szakképesítésekre mind ezer fölött jelentkeztek idén is.

  Szakképesítés Felvettek száma (fő)
1. szakács 1 910
2. pincér 1 656
3. eladó 1 648
4. cukrász 1 622
5. hegesztő 1 447
6. asztalos 927
7. mezőgazdasági gépész 843
8. gépi forgácsoló 746
9. villanyszerelő 687
10. pék 573

Tízből hat szék üres a szakközépiskolákban: egyre kevesebb diák választja az újraszabott szakképzést

Soha nem volt még olyan kevés 9. évfolyamos diák a szakközépiskolákban - vagyis a volt szakiskolákban -, mint ahányan idén ősszel kezdik meg tanulmányaikat a hároméves szakmai képzéseken - derül ki az Oktatási Hivatal adataiból. Tíz szakközépiskolai férőhelyből hat üresen marad szeptembertől.

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.