Megvan a középiskolai felvételi eredménye: majdnem mindegyik nyolcadikos sikerrel járt Közoktatás
Eduline

Megvan a középiskolai felvételi eredménye: majdnem mindegyik nyolcadikos sikerrel járt

Megvannak a 2018-as középiskolai felvételi eredményei - idén 81 260 nyolcadikos, 7951 hatodikos és 5700 negyedikes felvételizett, többségük bejutott a kiválasztott középiskolába.

Az általános eljárásban a nyolcadikosok 96,7 százaléka (78 573-an) jutottak be valamelyik középiskolába. A felvettek 74,6 százaléka (60 646-an) az első helyen, 91,1 százaléka (74 018-an) pedig az első három helyen megjelölt területek egyikén folytathatja tanulmányait - közölte az Oktatási Hivatal.

A tanulók 36,6 százaléka (28.750 fő) gimnáziumi, 38,4 százaléka (30.199 fő) szakgimnáziumi, 23,1 százaléka (18.168 fő) szakközépiskolai, 1,5 százaléka (1.188 fő) szakiskolai, 0,3 százaléka (268 fő) pedig készségfejlesztő iskolai tanulmányi területre jutott be.

Tényleg rosszul jártak a matekból kiváló hatodikosok: megvannak a középiskolai felvételi eredményei

A matekból brillírozó hatodikosok tényleg rosszul jártak, a nyolcadikosok magyarból valamennyit javítottak, matematikából azonban rontottak a tavalyi eredményekhez képest - többek között ez derül ki az Oktatási Hivatal statisztikáiból. Még mindig a matematika a mumus - többek között ez derül ki a középiskolai központi felvételi átlageredményeiből, amelyet péntek reggel hozott nyilvánosságra az Oktatási Hivatal.

A 6 évfolyamos gimnáziumba összesen 4564-en jutottak be, közülük 3768-an (82,9%) az első helyen megjelölt helyen kezdhetik meg tanulmányaikat. 8 évfolyamos gimnáziumi tanulmányi területre 3191-en jutottak be, közülük 2873-an (90,0%) tanulhatnak tovább az elsőnek megjelölt helyen.

Úgy rossz, ahogy van - tényleg nagy baj van a középiskolai felvételivel

"A rendszer úgy rossz, ahogy van" - fogalmazott meg sommás véleményt a középiskolai felvételiről az Eduline-nak a Magyartanárok Egyesületének elnöke, akinek véleményével alighanem oktatáskutatók, gyermekpszichológusok is egyetértenek. De mivel lehetne helyettesíteni a jelenlegi felvételit? Körzetes középiskola vagy sorsolásos rendszer? És vajon rontana-e a helyzeten, ha a kormány az összes középiskolát arra kötelezné, tartson írásbeli felvételit?

Az általános felvételi eljárásban fel nem vett nyolcadikosok száma 2687, a jelentkezést benyújtó tanulók 3,3%-a. Különösen számukra fontos, hogy 2018. május 7-én kezdődik a rendkívüli felvételi eljárás azoknak a tanulóknak, akik egyik középfokú iskolába sem jutottak be. Itt találjátok a fontos infókat erről:

Nem vettek fel a kiválasztott középiskolába? Van még egy esély, itt vannak a részletek

Indul a középiskolákban a rendkívüli felvételi eljárás, itt találjátok azt a keresőt, amellyel megnézhetitek, hol maradtak még férőhelyek. Ha egy diák egyik megjelölt középiskolába sem került be, vagy felvették, de valamilyen okból megváltoztatja a döntését, a rendkívüli felvételin jelentkezhet újabb intézménybe. "A 2018. május 7. és augusztus 31.

Hirdetés