Fontos hírt kapnak ezen a héten az általános iskolások: kiderül a középiskolai felvételi eredménye Közoktatás
Eduline

Fontos hírt kapnak ezen a héten az általános iskolások: kiderül a középiskolai felvételi eredménye

Az Oktatási Hivatal kialakította a középiskolai felvételi végeredményét, elküldte a középiskoláknak. A diákok még ezen a héten megtudják, melyik középiskolába kerülnek be.

Az Oktatási Hivatal az igazgatói döntések és tanulói adatlapok egyeztetése alapján kialakítja a felvételi eljárás végeredményét, és azt elküldi a középfokú iskoláknak (...) A középfokú intézményeknek 2018. április 27-éig kell értesíteniük a jelentkezőket a felvételről vagy az elutasításról - írja a hivatal.

Januárban összesen 68 600 diák írta meg január 20-án a központi felvételi feladatsorait. A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére 54 000-en jelentkeztek, a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin majdnem 8 600-an, a 8 évfolyamoson közel 6 000-en vettek részt. A diákok magyar nyelvből és matematikából vizsgáztak.

Központi írásbeli vizsgát idén is csak a gimnáziumok és a szakgimnáziumok írhattak elő. Idén 421 középiskola (a középiskolák 63 százaléka) határozta meg, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók vegyenek részt a központi írásbeliken. A többi intézménybe írásbeli felvételi nélkül is be lehetett kerülni, ezek az iskolák a jelentkezőket az általános iskolai jegyek alapján rangsorolják.

Tényleg rosszul jártak a matekból kiváló hatodikosok: megvannak a középiskolai felvételi eredményei

A matekból brillírozó hatodikosok tényleg rosszul jártak, a nyolcadikosok magyarból valamennyit javítottak, matematikából azonban rontottak a tavalyi eredményekhez képest - többek között ez derül ki az Oktatási Hivatal statisztikáiból. Még mindig a matematika a mumus - többek között ez derül ki a középiskolai központi felvételi átlageredményeiből, amelyet péntek reggel hozott nyilvánosságra az Oktatási Hivatal.

Úgy rossz, ahogy van - tényleg nagy baj van a középiskolai felvételivel

"A rendszer úgy rossz, ahogy van" - fogalmazott meg sommás véleményt a középiskolai felvételiről az Eduline-nak a Magyartanárok Egyesületének elnöke, akinek véleményével alighanem oktatáskutatók, gyermekpszichológusok is egyetértenek. De mivel lehetne helyettesíteni a jelenlegi felvételit? Körzetes középiskola vagy sorsolásos rendszer? És vajon rontana-e a helyzeten, ha a kormány az összes középiskolát arra kötelezné, tartson írásbeli felvételit?

Hirdetés