500 év után kiderült: így kísérletezett Leonardo da Vinci Közoktatás
Eduline

500 év után kiderült: így kísérletezett Leonardo da Vinci

Eddig soha nem látott jegyzeteket hoznak nyilvánosságra Nagy-Britanniában: Leonardo da Vinci jegyzetfüzete azt...

Részlet da Vinci anatómiai jegyzeteiből: az emberi kar tanulmánya

Eddig soha nem látott jegyzeteket hoznak nyilvánosságra Nagy-Britanniában: Leonardo da Vinci jegyzetfüzete azt bizonyítja, hogy még a zseniknek is szüksége van olykor arra, hogy egy papírfecnire firkálják az aktuális tennivalóikat.

Természetesen a festő, szobrász és tudós listáján szereplő tételek különböznek más emberekétől, akik a kutyasétáltatás vagy a fogorvosi vizsgálat időpontját jegyzik fel. Az 1510 körül keletkezett írás tanúsága szerint da Vinci arra emlékeztette önmagát, hogy ne felejtsen el beszerezni egy koponyát, vagy éppen alaposan megvizsgálni egy krokodil állkapcsát – adta hírül a Daily Mail.

Aki azonban tudja, hogy da Vinci lelkes anatómus volt, mindezen nem csodálkozik annyira. „Szenet, papírt és krétát venni” – a bizarr tételek mellett ilyen teendők is szerepelnek a reneszánsz művész jegyzetein, amelyekből több mint 80 oldalt állítnak ki május elején a Buckingham Palotában.

„Da Vinci mindennapjaira enged betekintést a tárlat: a jegyzetek mellett ruhadarabokat, egy törölközőt és boncoláshoz használatos eszközöket, például egy szikét és egy csontvágó fűrészt is meg lehet majd tekinteni, amelyek mind a művész és tudós személyes tárgyai voltak egykor” – magyarázta Martin Clayton, a kiállítás kurátora. Kétszáz éves firkát találtak egy tankönyvben – a rajzokról itt nézegethetsz képeket.

Hirdetés
Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói

Nem lesz egyszerű dolguk az idén érettségizőknek: fél év otthoni tanulás után kell jól teljesíteniük az írásbeli vizsgákon. A következő két hétben az Eduline-on szaktanárok segítségével járunk utána, hogyan lehet felpörgetni a felkészülést a vizsgák előtti napokban, milyen buktatói vannak a különböző feladattípusoknak, mire érdemes odafigyelni. Cikksorozatunk első részében a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával foglalkozunk.