Néhány hónap múlva térnek vissza Hoffmannék az iskolaköpenyes ötletre Közoktatás
MTI

Néhány hónap múlva térnek vissza Hoffmannék az iskolaköpenyes ötletre

Néhány hónap múlva foglalkoznak majd érdemben az iskolaköpeny kérdésével - erről Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár...

Hoffmann Rózsa

Hoffmann: "formaruhapárti", de nem ő vetette fel az iskolaköpenyes ötletet

Néhány hónap múlva foglalkoznak majd érdemben az iskolaköpeny kérdésével - erről Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár beszélt kedd reggel a TV2 Mokka című műsorában. A nap képe: ahol megvalósult Hoffmann Rózsa álma.

Hozzátette: korábban nem ő vetette fel az iskolaköpeny lehetőségét, hanem egy újságírói kérdésre válaszolt. Nem titkolta ugyanakkor a személyes véleményét, azt, hogy ő formaruhapárti, de ezt nem úgy értelmezi, hogy az egész országban mindenhol egyforma köpenyt hordjanak a diákok - jegyezte meg. Azt kérte, hogy néhány hónap múlva térjenek vissza a témára.

Mindennapos testnevelés: atlétikai programot indítanak

A mindennapos testnevelésórák megtarthatóságra vonatkozó felvetésre azt mondta: testnevelésórák eddig is voltak, napi három általában, most kettővel nőtt a számuk az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon. Az infrastruktúra hiánya nem lehet akadálya a mozgásnak, azt ugyanis sokféle módon és helyen lehet - mondta az oktatási államtitkár, aki jelezte: a létesítmények pótlását pályázati úton segítik, ezeket a felhívásokat már el is indították. Ugyanakkor sok városban kihasználatlan sportlétesítmények vannak, az nem jó, ha az iskola és ezek egymástól független életet élnek - fűzte hozzá.

A lényeg az, hogy mozogjanak a gyerekek, akik sokszor nagyon rossz fizikai, lelki állapotban vannak, és a kettő szorosan összefügg egymással - tette hozzá. A testnevelés rangját meg kell emelni az iskolákban is, azzal is, hogy minden nap mozognak a gyerekek, és nem maradhatnak el órák - fejtette ki Hoffmann Rózsa. 

Utalt arra is, hogy a testnevelőtanárok szövetségének közelmúltban tett nyilatkozata szerint van és lesz elegendő testnevelőtanár. Megjegyezte: az iskola a jövő tanévtől köteles lesz délután négyig-ötig nyitva tartani, a köznevelést az egész napos iskola felé kívánják "eltolni", és ebbe már a délutáni sportfoglalkozások, edzések is beleférhetnek. 

Szólt még arról, hogy atlétikai programot indítanak el alsó tagozaton az atlétikai szövetség közreműködésével, amelynek keretében játékos formában vezetnék be a gyerekeket a komolyabb sportokba. Ehhez az alsó tagozaton megfelelő továbbképzés indul idén a tanítók számára, és az eszközöket is megkapják majd az intézmények.

Hirdetés
Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói

Nem lesz egyszerű dolguk az idén érettségizőknek: fél év otthoni tanulás után kell jól teljesíteniük az írásbeli vizsgákon. A következő két hétben az Eduline-on szaktanárok segítségével járunk utána, hogyan lehet felpörgetni a felkészülést a vizsgák előtti napokban, milyen buktatói vannak a különböző feladattípusoknak, mire érdemes odafigyelni. Cikksorozatunk első részében a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával foglalkozunk.