Már tárcaközi egyeztetésen van a közétkeztetésről szóló rendelettervezet, vagyis a közoktatási, egészségügyi...
Már tárcaközi egyeztetésen van a közétkeztetésről szóló rendelettervezet, vagyis a közoktatási, egészségügyi, szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatást nyújtó intézményekre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokat tartalmazó koncepció - közölte az egészségügyi államtitkárság pénteken.
Mint írták, a vendéglátótermékek előállításának feltételeiről szóló korábbi rendelet sem kötelező előírások, hanem ajánlás formájában tartalmazta a vendéglátás terén csoportos étkeztetésre vonatkozó energia-tápanyagbeviteli, illetve élelmiszer-nyersanyag felhasználási javaslatokat. Ez a rendelet azonban 2011. augusztus 1-jétől nem hatályos. Ekkortól érvényes az Országos Tisztifőorvosi Hivatal honlapján megtalálható, a rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló ajánlás.
Az országos tiszti főorvos új, augusztustól érvényes ajánlásában a közétkeztetésben kerülendő élelmiszerek közé sorolta a leveskockát, a cukrozott üdítőt és a szörpöt, a túl zsírosnak ítélt tejfölöket, húsokat, illetve húskészítményeket. Kitért arra is: a közétkeztetésben az étrend összeállításakor ügyelni kell arra, hogy az ételek jellege minden korcsoportnak megfelelő és változatos legyen.