2011. október. 31. 10:55 MTI Utolsó frissítés: 2011. október. 31. 11:02 Közoktatás

Harmincmillióért vették meg az egyik legnépszerűbb mese eredeti borítóját

Százezer euróért kelt el a La Flute a Six Schtroumps (A hat törp furulyája) című, első kiadású album borítója a kis...

Százezer euróért kelt el a La Flute a Six Schtroumps (A hat törp furulyája) című, első kiadású album borítója a kis kék manócskák szerzőjének, Peyónak (Pierre Culliford) a munkásságából rendezett párizsi aukción szombaton - közölte az árverést szervező Artcurial aukciós ház.

A Johan és Pirlouit sorozatból származó album - amely a Dupuis kiadónál jelent meg 1960-ban, két évvel azután, hogy a kis kék lényecskék először szerepeltek a Spirou című újságban - borítójának értékét 100-120 ezer euróra becsülték. A sorozat egy másik darabjáért, a Les Schtroumpfs noirs (A fekete törpök) címűért szintén rekordösszegnél, 68 ezer eurónál csattant a kalapács. A La Schtroumpfette (Törpilla) első oldala 52 ezer euróért kelt el.

A 13 részes sorozat minden szereplőjét éjféli misére menet ábrázoló tusrajz a kikiáltási árért, 70 ezer euróért kelt el, az összeg az UNICEF munkáját segíti. A szombati árverésen összesen 33 törpereklyét adtak el, darabonként 50-90 ezer eurós áron.

Peyo metszetei igen ritkák a piacon, kivéve a Johan és Pirlouit képregény-sorozatból öt darabot, valamint a Hupikék törpikék késői albumait. A Hupikék törpikék és az 1928-ban Brüsszelben született Peyo előtt tisztelegtek a francia fővárosban Pierre Culliford alias Peyo című retrospektív kiállítással, valamint a Raja Gosnell rendezte, augusztus 3-án a mozikba került Hupikék törpikék című 3D-s filmmel is. Peyo 1992-ben bekövetkezett halála után fia, Thierry Culliford folytatta munkáját.

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.