Egy székesfehérvári technikum vize is baktériummal fertőzött Közoktatás
Székács Linda

Egy székesfehérvári technikum vize is baktériummal fertőzött

Ugyanazzal, amit a kórház szülészeti osztályának vízhálózatában találtak.

A Szent György Kórház szülészeti osztálya után a székesfehérvári Árpád Technikum és Kollégium vízhálózatában is baktériumot (Pseudomonas aeruginosa) mutattak ki - közölte a Szakképzési Centrum a város önkormányzatával.

A Fejérvíz tájékoztatása szerint nem egy, a város vízbázisát, vízkészleteit vagy az ivóvízvezeték-hálózatának egészét érintő problémáról van szó, hanem az adott épületek vezetékrendszerén belül van jelen a baktérium, így a két eset nincs összefüggésben egymással.

,,Az iskola esetében a szakemberek véleménye alapján valószínűleg a nyári szünet miatti leállás, a „pangó víz” a probléma oka" - írják.

A Szakképzési Centrum elrendelte a szükséges lépéseket, kiemelten az épület fertőtlenítését.

Mit okoz a pseudomonas aeruginosa?

A baktériumról Dr. Kulja András sebész, tartalomgyártó, a TISZA Párt európai parlamenti képviselője a Facebook-profilján hosszan írt. Posztja szerint ez egy olyan kórakozó, amely ,,főként legyengült immunrendszerű embereknél okoz betegséget. Kórházi környezetben különösen veszélyes, mert súlyos tüdőgyulladást, véráramfertőzést (szepszist), húgyúti- és sebfertőzést okozhat, de szembe kerülve akár súlyos szemgyulladást is előidézhet."

 

Mi a Pseudomonas aeruginosa és miért veszélyes a székesfehérvári kórház vizében lévő baktérium? A Pseudomonas aeruginosa...

Posted by Dr. Kulja András on Saturday, August 16, 2025
Jó, ha délután 4-kor kapnak főtt ételt - középiskolák tucatjai működnek menza nélkül szerte az országban Közoktatás Székács Linda

Jó, ha délután 4-kor kapnak főtt ételt - középiskolák tucatjai működnek menza nélkül szerte az országban

Az a kisebb probléma a közétkeztetéssel kapcsolatban, hogy a diákoknak nem jut elég idejük a menzán felszolgált ebéd elfogyasztására. A nagyobb, hogy - főként a középiskolák esetében - menza sem áll rendelkezésre, így a tanulók leghamarabb akkor jutnak főtt ételhez, amikor a tanítás után hazaérnek.