Még több magyar iskolában vezethetik be a svédasztalos étkeztetést Közoktatás
Eduline/MTI

Még több magyar iskolában vezethetik be a svédasztalos étkeztetést

Változtatások jöhetnek a közétkeztetés módjában, sőt, van, ahol már tesztelik is az új módszert. Ezzel lényegesen csökkenhet a pazarlás és a gyerekek döntési képessége is fejlődhet.

Kísérleti projektjének kedvező tapasztalatait látva általánossá tenné a svédasztalos iskolai étkeztetést a HunGast - olvasható az MTI-n. Az eddigi megkeresések alapján a következő tanévben újabb iskolák csatlakozhatnak a kezdeményezéshez, így a következő tanévben az eddigi kétszeresére, 24-25 ezerre nőhet a svédasztalos étkeztetésben részesülő diákok száma.

"A közétkeztetésben Magyaroroszágon ötven kilogramm élelmiszer-hulladék jut átlagosan egy fogyasztóra évente. Ez az elrettentő adat jelentősen csökkenthető az új tálalási formával, így a bolygónk jövőéjért is tehetünk. A svédasztalos rendszer emellett fejleszti a gyerekek döntési képességét, valamint segíthet abban is, hogy több fajta ételt kóstoljanak meg, így akár olyan alapanyagokból készült ételeket is megkedvelhetnek, amiket korábban nem fogyasztottak"

–  részletezte a módszer előnyeit a Hungast még augusztusban az Eduline-nak.

A szabadszedéses projekt 2023 tavaszán kezdődött 24 iskolában, miután a HunGast Svédországban járva tapasztalatokat gyűjtött az ottani szolgáltatóktól. Szeptembertől pedig a kezdeti 5 ezer iskolás után már 40 intézmény 12 ezer diákjára kiterjedően folytatódott a kísérleti projekt.