Nem várható drágulás az iskolai menzán, több helyen pedig a pazarlás is megszűnhet szeptembertől Közoktatás
Tornyos Kata

Nem várható drágulás az iskolai menzán, több helyen pedig a pazarlás is megszűnhet szeptembertől

Tavaly átlagosan harminc százalékkal drágult az iskolai menza szeptemberben, akkor a szülők egy része több ezer forinttal magasabb számlákat kapott, mint korábban. Idén azonban nem kell ilyen drasztikus emelkedésre számítani, az étkeztetés módjában ugyanakkor bekövetkezhetnek változások a közeljövőben, sőt, van, ahol már tesztelik is az új módszert.

Szeptembertől szinte sehol nem terveznek áremelést a közétkeztetésben – mondta az Eduline-nak Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (Közszöv) elnöke. Ennek több oka is van: egyrészt az élelmiszerárak is konszolidálódtak, – bár a Közszöv elnöke szerint helyesebb kifejezés az, hogy oda-vissza ugrálnak – másrészt a cégek is úgy érzik, hogy jelenleg van a közétkeztetési rendszerben annyi mozgástér, hogy ne kelljen belenyúlni az érvényben lévő árazásba.

Hatalmas különbségek országszerte

Zoltai Anna szerint országszerte óriási különbségek vannak a menzák árai között. Ennek az az oka, hogy a közétkeztetés térítési díját az önkormányzatok határozzák meg, tehát ahány önkormányzat, annyi féle díj van. Általában napi 600 és 1200 forint között mozog az étkezés ára, de fontos kiemelni, hogy a szülők által befizetett díj nem fedi le a teljes közétkeztetés költségeit:

"Három forrásból tevődik össze a közétkeztetés: vannak a befizetett díjak, amelyek a fogyasztói befizetések. Ez sok esetben még kevesebb, mint amennyit megállapít az önkormányzat, mert valamilyen szociális rászorulási alapon tud csökkenteni – ez a rész az összes költség nagyjából 23 százalékát jelenti. Ehhez hozzájárul a fenntartó, tehát az önkormányzat vagy az intézmény, ami körülbelül húsz százalékot tesz ki, vagy kicsivel kevesebbet. A legnagyobb arányban a terheket az állam viseli, ami összesen 57 százalék. 2023-ban az állami költségviselés összesen 101 milliárd 521 millió forintot jelent"

– részletezi.

Sokallják az árakat, mégis nagy a pazarlás

"Nem is gondolja végig a szülő, hogy mekkora költségeket kell még fedezni azon kívül, amit befizet. Ami számomra nagyon szomorú, hogy ezek ellenére óriási a pazarlás" – mondja a Közszöv elnöke, aki hozzátette, hogy rengeteg étel megmarad, nem kerül elfogyasztásra. Szerinte ki kellenne vizsgálni, hogy ennek mi lehet az oka, és nagyon fontos lenne a pazarlás megelőzés, mert úgy véli, ez az állapot már nem tartható fenn.

Az étkeztetők többféle eljárással is próbálkoztak a pazarlás megszüntetésére. Ezek közül az egyik leghatékonyabb, hogy svédasztalra teszik ki az ételt a gyerekeknek, akik így annyit szedhetnek, amennyit szeretnének, és abból, ami nekik szimpatikus. Ez a rendszer már Magyarországon is működik: az egyik vidéki, önkormányzati fenntartású középiskolában már két éve ilyen formában ebédelnek a diákok. Itt az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a hulladékmennyiség nyolcvan százaléka lecsökkenthető, ezen túl pedig azt is megfigyelték, hogy abból a korosztályból, amelyik a normál rendszerű menzából lemorzsolódik, felső tagozattól fölfelé visszaszivárog a diákok legalább fele.

"Magyarország legnagyobb étkeztetője, a Hungast már tizenkilenc konyhán bevezette tavaly, az év második felében a svédasztalt, és nekik is pozitív tapasztalataik vannak" – mondta Zoltai Anna arra a kérdésre, hogy mennyire elterjedt ez a módszer a hazai menzákon.

Megkeresésünkre a Hungast részletesebb információkat is közölt a szabadszedéses tálalási formáról. Voltak ugyanis korábban is hasonló próbálkozások, azonban jellemzően az érintett intézményekben egy menü volt minden nap, így csak a mennyiségi választás lehetőségét adta át a szolgáltató a fogyasztóknak, azt nem, hogy miből választhatnak. A Hungast csoport viszont az érintett tizenkilenc intézménybe kétféle menüsort szállít, így ezekben az iskolákban nem csak a mennyiségről dönthetnek a fogyasztók, hanem arról is, melyik lehetőséget választják.

"A közétkeztetésben Magyaroroszágon ötven kilogramm élelmiszer-hulladék jut átlagosan egy fogyasztóra évente. Ez az elrettentő adat jelentősen csökkenthető az új tálalási formával, így a bolygónk jövőéjért is tehetünk. A svédasztalos rendszer emellett fejleszti a gyerekek döntési képességét, valamint segíthet abban is, hogy több fajta ételt kóstoljanak meg, így akár olyan alapanyagokból készült ételeket is megkedvelhetnek, amiket korábban nem fogyasztottak"

– sorolta az étkeztetési forma előnyeit a cég kommunikációs igazgatója, aki kihangsúlyozta, hogy ez egyelőre egy teszt időszak, úgynevezett "próba-projekt", melynek tapasztalatai alapján képesek lesznek dönteni a hatásokról, és a jövőbeli szolgáltatásvégzésről. Eddig a tesztprogramban résztvevő intézmények irányából pozitív visszajelzéseket, az élelmiszer-hulladék csökkenésével és a gyerekek elégedettségével kapcsolatos várakozásaikat alátámasztó véleményeket kaptak.

Nem mindennapi helyek, ahol akár 50 százalék diákkedvezményt is kaphattok Közoktatás Székács Linda

Nem mindennapi helyek, ahol akár 50 százalék diákkedvezményt is kaphattok

Október 31-ig azoknak is érvényes marad a diákigazolványa, akik idén érettségiztek és ezzel megszűnt a tanulói jogviszonyuk. Érdemes is magatoknál tartani ezt a kártyát, hiszen a tömegközlekedés mellett számos egyéb kedvezményre lehettek jogosultak vele akár egészen váratlan helyeken is; például fesztiválokon vagy éttermekben. Összeszedtünk néhányat ezek közül.