Szeptembertől kitiltják a dióféléket, a mogyorót és a szezámmagot az iskolai menzákról Közoktatás
Eduline

Szeptembertől kitiltják a dióféléket, a mogyorót és a szezámmagot az iskolai menzákról

Kiiktatja az iskolai menüből a földimogyorót, a dióféléket és a szezámmagot az egyik legnagyobb közétkeztető cég. Az AllerGéniusz Egyesület néhány hónapja több, az iskolai menzát is megreformáló javaslattal állt elő, miután az év elején egy hétéves kisfiú életét vesztette. Allergiás reakcióként anafilaxiás sokk lépett fel nála, miután evett a mogyorós tortából.

A Telex szúrta ki az egyesület Facebook-posztját, amelyben arról számolnak be, hogy javaslatukra rábólintott az egyik legnagyobb közétkeztető cég, a Hungast Kft., amely az ételekbe szeptembertől nem tesz sem földimogyorót, sem dióféléket, sem szezámmagot.

A cég hozzáteszi ugyanakkor azt is: „a nem speciális táplálkozási igénnyel rendelkezők” menüjében a legjobb szándékuk ellenére is előfordulhatnak olyan élelmiszerek, amelyekben ezek az összetevők nyomokban előfordulhatnak.

Az AllerGéniusz Egyesület azt is javasolta, hogy minden oktatási intézményben legyen elérhető legalább két injekció, ha valakinél súlyos allergiás reakció jelenne meg, és a tanárok, iskolai dolgozók mind ismerjék meg ezek használatát.


Tandíjra, lakhatásra vagy akár egy új laptopra kellene pénz? A diákhitel mindegyikre megoldást kínál Felsőoktatás Gál Luca

Tandíjra, lakhatásra vagy akár egy új laptopra kellene pénz? A diákhitel mindegyikre megoldást kínál

Sok egyetemista szembesül anyagi nehézségekkel a tanulmányai során. Az önköltséges képzésre felvételt nyert hallgatóknak éveken át komoly összegeket kell fizetniük. A magyar felsőoktatási intézményekben a tandíjak intézménytől és szaktól függően eltérnek, de a legtöbb alapképzés féléves díja 270 000 és 500 000 forint között mozog, míg a mesterképzések esetében ez az összeg jellemzően 300 000–400 000 forint között alakul. Bizonyos szakokon – például az orvosi vagy a repülőmérnöki képzéseken – a tandíj akár több millió forint is lehet félévente.