Kásler: a hiányzásokkal kapcsolatban rugalmasan, de jogszabályok szerint járjanak el az igazgatók Közoktatás
Eduline

Kásler: a hiányzásokkal kapcsolatban rugalmasan, de jogszabályok szerint járjanak el az igazgatók

Az emberi erőforrások minisztere az intézmények vezetőinek kiküldött levélben többek között azt is kiemeli, az iskolákban nem lehet keverni a jelenléti és az online oktatást, az óvodákban pedig el kell kerülni a csoportok összevonását.

Kásler Miklós az április 19-ei nyitás kapcsán az óvodáktól azt kéri, a csoportokat ne vonják össze akkor sem, ha esetleg eleinte alacsonyabb még a jelenlévő gyermekek létszáma. A gyerekekkel lehetőség szerint saját óvópedagógusaik foglalkozzanak, hogy elkerüljék a keveredését – idézte a Telex abból a birtokába jutott levélből, amelyet az emberi erőforrások minisztere küldött ki április 16-án az iskolák vezetőinek.

Hétfőtől az általános iskolák alsó évfolyamai is jelenléti formában folytatják az oktatást. Az iskolákban továbbra is mérni kell a gyerekek testhőmérsékletét, viselni kell a maszkot, használni a kézfertőtlenítőket, és rendszeresen szellőztetni kell. Az emberi erőforrások minisztere arra is emlékeztet, hogy a felsősök május 10-ig még digitális oktatásban vesznek részt, ugyanakkor ha a szülők igénylik, a gyermekfelügyeletet továbbra is meg kell szervezni számukra, illetve az étkezést is biztosítani kell.

A miniszteri levél azt írja: „a gyermekek, tanulók hiányzásával kapcsolatban kérjük, hogy kellő rugalmassággal, mindemellett a hatályos jogszabályok és a kiadott intézkedési tervben foglaltak figyelembevételével járjanak el” az iskolaigazgatók. Az intézményvezetőnek alapos indokkal lehetősége van a tanulói távolmaradást igazoltnak tekinteni, igazgatói döntés alapján a veszélyeztetett tanulók otthonról is bekapcsolódhatnak be az oktatásba. 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyébként vasárnapi állásfoglalásában már kifejtette, hogy szerinte jogszerű az iskolai hiányzás igazolása a járványra hivatkozva, illetve indokolt esetben a tanárok otthoni munkavégzése, de akár a munka megtagadása is. A TASZ jogászai által készített kérelemmintát, amivel a szülők az alsós gyermeküket kikérhetik az iskolából, itt találjátok.  

A miniszteri levél szerint „jelenléti és digitális oktatás párhuzamosan nem folytatható”. Azoknak a diákoknak, akik igazoltan otthon maradnak, el kell juttatni a tananyagot. „Ez nem zárja ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy az intézmény – amennyiben erre lehetőség van – biztosítsa a jelenléti oktatásba való online bekapcsolódás lehetőségét egy tanuló számára” – áll a levélben. Kásler Miklós ugyanakkor emlékeztet, hogy az igazolt és igazolatlan hiányzásokra vonatkozó szabály változatlanul érvényes, vagyis 250 óra hiányzás felett a diákoknak osztályozó vizsgát kell tenniük, amennyiben a teljesítményük a tanév során érdemjegyekkel nem volt értékelhető.

Az emberi erőforrások minisztere azt is kijelenti a levélben, ha valamelyik iskolában igazoltan megjelenik a Covid-19-fertőzés, „az illetékes népegészségügyi szervvel egyeztetve” az Oktatási Hivatal ott rendkívüli szünetet rendelhet el, az operatív törzs pedig tantermen kívüli digitális munkarend elrendeléséről dönthet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés