A MOSZ nyílt levélben kéri Orbán Viktortól, hogy halasszák el az iskolák és az óvodák nyitását Közoktatás
Eduline

A MOSZ nyílt levélben kéri Orbán Viktortól, hogy halasszák el az iskolák és az óvodák nyitását

A Magyar Orvosok Szakszervezete kéri a miniszterelnöktől, hogy vegyék figyelembe a gyermekek, a szülők, a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók érdekeit és kérését.

A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) üdvözli, hogy a felső tagozatos osztályokban és a középiskolákban a kormány elhalasztotta a jelenléti oktatás bevezetését. Ugyanakkor csatlakoznak a Magyar Orvosi Kamara, illetve a pedagógusok, a szülők és gyermekek érdekképviseleti szervezetei által megfogalmazottakhoz, és arra kérik Orbán Viktort és kormányt, hogy halasszák el a 2021. április 19-re tervezett oktatási intézmények nyitását az óvodák és alsó tagozatos osztályok esetében is - olvasható a szakszervezet nyílt levelében, amelyet a miniszterelnöknek címeztek.

Mint írják, "a súlyos járványhelyzet jelenleg a járványügyi szakértők és a betegágy mellett dolgozó orvosok, egészségügyi dolgozók szerint sem teszi lehetővé a korlátozások ilyen mértékű további enyhítését". Arra is felhívták a figyelmet, hogy a brit variáns miatt a fiatal, egészséges felnőttek és a gyerekek is súlyos, akár életveszélyes állapotba kerülhetnek, a poszt-covid szindróma pedig akár egész életre szóló egészségkárosodást okozhat.

A MOSZ szerint az óvodás és alsós általános iskolás gyermek esetén ráadásul a távolságtartás, higiéniás szabályok betartása gyakorlatilag lehetetlen, ezért akár egy gyerek is megfertőzhet egy egész csoportot. A gyermekek pedig a szüleiknek is hazaviszik a fertőzést, akik között még nem elég magas az átoltottság mértéke. Szerintük ki kéne várni azt a néhány hetet amíg sorra kerülnek az oltási rendben a kisgyerekes szülők, és a pedagógusoknál is kialakul a megfelelő védettség.

Hetek kérdése, és a gyermek is beolthatóak lehetnek - hiszen az már a 16 éven felüliek esetén hazánkban is megkezdődött. Most valóban érvényes a mondás: aki időt nyer, az életet nyer! - írják.

A levél végén kérik, hogy ne legyen kötelező a nyitás április 19-től az óvodákban és az iskolák alsó tagozataiban sem, és biztosítsák továbbra is a digitális oktatás feltételeit. Továbbá kérik, hogy a jelenléti oktatást a pedagógusok és az oktatást segítő dolgozók a második oltása és a védettség kialakulása után kezdjék meg, illetve az állam vállalja át az otthon maradó szülők bérköltségeit.

Nyílt levél Orbán Viktor miniszterelnöknek Védjük meg a gyermekeket, szüleiket és a pedagógusokat! A Magyar Orvosok...

Közzétette: Magyar Orvosok Szakszervezete – 2021. április 15., csütörtök

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés