Egy felmérés szerint a szülők háromnegyede nem tartja biztonságosnak az iskolák újranyitását Közoktatás
Tóth Alexandra

Egy felmérés szerint a szülők háromnegyede nem tartja biztonságosnak az iskolák újranyitását

A kérdőívet a Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség készítette, és arra kérdeztek rá, a szülők visszaengedik-e a gyermekeiket az intézményekbe április 19-től.

Összességében a szülők 76,3%-a inkább nem tartja biztonságosnak az intézmények újranyitását

- derül ki a Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség online felméréséből, amely az április 19-ére tervezett óvoda- és iskolanyitással kapcsolatban készült.

A kérdőívre alig két és fél nap alatt 85 181 válasz érkezett. Szerintük ez a rendkívül magas szám is azt mutatja, hogy a szülők körében különösen kiemelt kérdés a jelenlegi járványügyi helyzetben az intézmények újranyitása és az azzal járó kockázatok vállalása.

A kutatás eredményeiből kiderül, a szülők 29,4%-a bizonytalan abban, hogy visszaengedi-e a gyermekét az iskolába április 19-én. Mindössze 34,7% jelenti ki, hogy biztosan visszaengedi, 33,5% azonban nem akarja visszaengedni.

Érdekesség azonban, hogy a szülők egy része annak ellenére engedné iskolába a gyermekét, hogy azt nem tartja biztonságosnak. Ilyenkor a döntésben a biztonságérzet mellett egyéb tényezők is szerepet játszanak - például az, hogy megoldható-e a gyermek felügyelete. A családok azt is elvárnák, hogy az állam ne hagyja őket magukra: a szülők 87,6%-a szükségesnek tartaná, hogy bértámogatást kapjon, amíg otthon kell maradnia a gyermekével.

Összességében "a kérdőív eredményei arra mutatnak, hogy a szülők veszélyesnek tartják az intézmények újranyitását. Cselekvési szándékaik kialakításában sem a gazdasági megfontolások, sem pedig a tanulmányi előrehaladásra irányuló vélekedések nem játszanak kimutatható szerepet. A betegségtől való félelemmel szemben egyedül a retorzióktól való félelem látszik ellentétes erőnek" - olvasható a közösség Facebook-oldalán.

✏️ A Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség 2021. április 6. és 9. között online felmérést végzett a szülők...

Közzétette: Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért – 2021. április 12., hétfő

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés