Sok szülő erre panaszkodik, de nem biztos, hogy tényleg élesebb a verseny a gimnáziumi helyekért Közoktatás
Tóth Alexandra

Sok szülő erre panaszkodik, de nem biztos, hogy tényleg élesebb a verseny a gimnáziumi helyekért

Idén hétezerrel több a nyolcadikos diák, mint tavaly, ráadásul a továbbtanulók egy része biztosra ment és a megszokottnál több középiskolát és tagozatot jelölt meg a jelentkezési lapon. Valószínűleg emiatt is érzi úgy a szülők egy része, hogy ebben a tanévben élesebb a verseny a gimnáziumi helyekért.

Sok szülőt ért kellemetlen meglepetés február végén-március elején, amikor több gimnázium közzétette oldalán vagy a Facebookon az idei jelentkezői létszámot. Miután több intézményben a szokásosnál jóval magasabb számok láttak napvilágot, szülői Facebook-csoportokban elkezdődött a találgatás: vajon mi okozza azt, hogy olyan gimnáziumokban is tíz-hússzoros a túljelentkezés, ahol korábban ezt nem lehetett tapasztalni.

Mi az ok?

A nyolcadikosok száma valóban magasabb, mint tavaly – derül ki az azokból az adatokból, amelyet az Oktatási Hivatal (OH) közölt az Eduline kérésére. Míg a 2019/2020-as tanévben 84 167, idén 91 563 nyolcadikos diákjuk van az általános iskoláknak. Bár ebből azonnal arra lehetne következtetni, hogy egész egyszerűen többen jelentkeztek középiskolába, mint egy évvel korábban, ezért tapasztalnak élesebb versenyt a szülők, az OH szerint „ez a növekedés eloszlik”.

Azt írták, a gimnáziumi tanulmányi területek (vagyis „tagozatok”) 23 százalékában a bejutáshoz például idén sem kell központi írásbeli vizsga, „a középiskolai tanulmányi területek 27 százalékában pedig egyáltalán nincs túljelentkezés, ezekben a fennmaradó férőhelyek feltöltése már a rendkívüli felvételi eljárásban, az általános eljárás szigorú szabályainak alkalmazása nélkül történik”.

A szülők által tapasztalt nagyobb túljelentkezés sokkal inkább abból fakadhat, hogy a diákok „biztosra mennek”, és több tanulmányi területet jelöltek meg idén. Ezt az Oktatási Hivatal adatai is alátámasztják: míg 2019-ben egy felvételiző átlagosan 5,66 tanulmányi területet, 2021-ben 6,17-et jelölt meg. Ez persze egyben azt is jelenti, hogy az ideiglenes felvételi rangsorban kapott helyezés önmagában nem jelent sokat – ezen a listán ugyanis mindenki rajta van, aki az adott képzést megjelölte, az is, aki csak a nyolcadik vagy kilencedik helyen jelentkezett az adott intézménybe. Pedig őket nagy eséllyel fel fogják venni valamelyik (a saját jelentkezési lapjukon előrébb sorolt) intézménybe, vagyis az ő "kiesésükkel" a többiek előrébb kerülnek az ideiglenes rangsorban is.

Van, ahol rekordot döntött, máshol visszaesett a jelentkezőszám

Az Eduline több budapesti és vidéki gimnáziumot megkeresett – arra voltunk kíváncsiak, emelkedett-e idén a jelentkezők száma, és melyek a legnépszerűbb tagozatok. Az Óbudai Árpád Gimnázium két félosztálynyi négyosztályos képzésén rekord jelentkezési szám született – írta Koncz Levente, az intézmény igazgatóhelyettese, hozzátéve ugyanakkor: az idei számok nem sokkal haladták meg a korábbi rekordot, tehát igazán szignifikáns emelkedésről nem lehet beszélni.

A gimnáziumban évek óta az angol a legnépszerűbb tagozat, mind a négy, mind a hat évfolyamos képzésre jelentkezők körében. A négy évfolyamos képzésen idén 16 férőhelyet hirdettek meg, amelyre közel tizennyolcszoros volt a túljelentkezés – idén 286-an jelölték meg. De a hat évfolyamos képzésre is több mint tízszer annyian jelentkeztek, mint ahány férőhely van – 28 helyre 297-en. A túljelentkezés abból is látszik, hogy az intézményben összesen 112 férőhely van a négy induló osztályban, viszont négyszer ennyi szóbeli meghallgatást tartottak, összesen 366 tanulót hívtak be 466 vizsgára.

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium nyolcosztályos képzésére idén 273-an, a hatosztályosra pedig 362-en jelentkeztek – tudtuk meg Láng Györgytől, az intézmény igazgatójától. Ez a jelentkezői szám valamivel alacsonyabb, mint a tavalyi, akkor 310 negyedikes és 391 hatodikos szeretett volna bekerülni az iskolába.

A kőszegi Jurisich Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban sem érzékeltek a jelentkezők számában emelkedést. „Sőt az öt évfolyamos csoportjainkba idén kevesebben jelentkeztek a korábbi éveknél” – mondta Keszei Balázs igazgató, aki hozzátette, ők ezt annak tudják be, hogy vírus miatt elmaradtak a nyílt napjaik, a tehetségnapok, a beiskolázási szülői értekezletek, csak online módon folyt a beiskolázási munka. A túljelentkezés így is jelentős: 293-an szeretnének bekerülni az intézmény 92 helyére.

Keszei Balázs azt is kiemelte, hogy a 293 jelentkező közül mindössze 16 diákot kellett elutasítaniuk a nem megfelelő tanulmányi eredmények miatt, ami pozitívum a korábbi évekhez képest. Az intézményben nem tartanak szóbeli meghallgatásokat, a felvételről-elutasításról az általános iskolai eredményeken kívül a központi magyar és matematika írásbeli eredményei alapján döntenek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés