A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok 5-8. évfolyamai is visszatérnek az iskolákba hétfőtől Közoktatás
Eduline

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok 5-8. évfolyamai is visszatérnek az iskolákba hétfőtől

A jelenlegi tervek szerint rájuk is azok a szabályok vonatkoznak, mint az általános iskolásokra.

A hat- és nyolc évfolyamos gimnáziumok 5-8. évfolyamai a jelenlegi tervek szerint az általános iskolásokkal együtt térnek vissza a jelenléti munkarendhez, ahogy az már a döntés bejelentésekor is elhangzott

– közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a 24.hu megkeresésére, miután a lap arról érdeklődött, a hat-, illetve nyolcosztályos gimnáziumok 9. osztály alatti évfolyamai visszatérnek-e a tantermekbe április 19-én.

A tárca Maruzsa Zoltán pénteki nyilatkozatára hivatkozott, ám ebben a köznevelésért felelős államtitkár általánosságban csak annyit mondott el, "a 9-12. évfolyamokon csak május 10-én áll vissza a jelenléti oktatás, az 1-8. évfolyamokon és az óvodákban azonban már április 19-én".

Az újranyitással kapcsolatban egyébként többen nem értenek egyet. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) bár a középiskolák megnyitásának elhalasztását eredményként értékeli, ám továbbra is követelik valamennyi köznevelési intézmény zárva tartását és a digitális munkarend fenntartását, valamint annak bevezetését az óvodákban is. Boldogkői Zsolt virológus is túl korainak tartja az április 19-ei nyitást. A szakember szerint már plusz 3-4 hét is javíthatna a jelenlegi helyzeten, de a legideálisabb a szeptemberi iskolakezdés volna.

Korábban már írtunk róla, hogy a diákok közül sem mindenki várja a jövő heti nyitást. A "Nem megyünk suliba április 19-től" címmel indított összefogás kezdeményezői szerint érthetetlen, hogy a boltokban bevezetett négyzetméter-alapú korlátozás az iskolákra miért nem érvényes. A diákmozgalom félsikerként értékeli, hogy a középiskolákban elhalasztották a jelenléti oktatás kezdetét, illetve azt is, hogy elmaradnak a szóbeli érettségik, ugyanakkor továbbra is szeretnék elérni, hogy április 19-től ne nyissanak ki az általános iskolák. Szerintük a járványhelyzet miatt továbbra sem biztonságos a személyes oktatás.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés