Szülői Hang: „most az elsődleges feladat nem a tananyag, hanem az élet védelme” Közoktatás
Eduline

Szülői Hang: „most az elsődleges feladat nem a tananyag, hanem az élet védelme”

Nincs garancia arra, hogy az általános iskolák és az óvodák április 19-i nyitása biztonságos, a szülőknek azonban jogszabály alapján lehetőségük van arra, hogy a gyermekeiket otthon tartsák. Azt is fontos tudni, hogy bár 250 mulasztott óra felett felmerülhet az osztályozó vizsga, ezt az iskolának nem kötelező elrendelni.

Szülőként nem kaptunk objektív, szakmai alapokon nyugvó megerősítést abban, hogy az általános iskolák és az óvodák április 19 -i nyitása biztonságos lenne

– reagált a Szülői Hang a múlt heti kormányinfón elhangzottakra, miszerint “az iskolák nyitása nem jár olyan kockázatokkal, amelyeket a jelenlegi helyzetben ne lehetne vállalni”. Az viszont nem derült ki, hogy a kormányzat szerint a gyermekeket, szülőket és pedagógusokat érintő kockázatok számszerűen mekkorák – tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy az iskolai osztályok és óvodai csoportok jelentős részénél a gyermekek és az egy háztartásban élő családtagok között is jelen lehet a vírus, ami az iskolakezdéssel a gyerekeken keresztül a többi családra is átterjedhet még akkor is, ha az iskolákban és óvodákban óvatosan és körültekintően járnak el. Érthetetlennek tartják, hogy tavaly ilyenkor, amikor ezer körül mozgott a regisztrált aktív fertőzöttek száma, a kormány az iskolalátogatást veszélyesnek minősítette, most viszont, hogy ez az érték több mint 260-szoros az egy évvel korábbihoz képest, elrendelik az általános iskolák és az óvodák megnyitását.

"A beoltottak számának növekedése a jövőre nézve ígéretes, de jelenleg a szülők többsége nem védett, és a gyermekek sem, az osztálytermekben pedig a járvány tovább terjedhet” – írják, majd hozzáteszik, a járvány megfékezésében segítene a széles körű tesztelés, jelenleg azonban más országoktól eltérően a magyar kormány nem tervezi az iskolai, óvodai dolgozók és gyermekek általános tesztelését.

Kiemelték, tudják, hogy a családok számára nagy terhet jelentettek az elmúlt hetek, különösen a kisebb gyermekek esetén. Sokaknak jelent nagy problémát, hogy a kormány nem nyújtott anyagi segítséget a gyermekükkel otthon maradni kényszerülő szülőknek, nem biztosítottak táppénzt erre az időszakra. Sok család egzisztenciális nehézségekkel és bizonytalansággal küzd. Az óvodásoknak és az iskolásoknak pedig lelkileg is megterhelő a bezártság. Bár az intézmények egyes esetekben biztosítanak gyermekfelügyeletet, szerintük ezt csak kevés család veszi igénybe, mert sokszor a szülők nem ezt tartják a legmegfelelőbb útnak. Érthetőnek tartját hát, hogy sok család nagyon várja már, hogy megnyissanak az intézmények.

A nehézségek ellenére mégis a biztonság, az élet védelme kell, hogy az elsődleges szempont legyen: várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron. Ne veszélyeztessük a gyermekeket, tegyünk meg mindent, hogy ne legyen több árván és félárván maradt gyermek, ne legyen több megözvegyült szülő, ne legyen több pedagógus áldozat!

Ezért arra kérik a kormányt, hogy halassza el az általános iskolák és óvodák április 19-re tervezett nyitását. Kérik továbbá, hogy a szülők kapjanak bérkompenzációt, rendeljenek el felmondási tilalmat, támogassák a munkáltatókat, hogy ne szüntessenek meg álláshelyeket.

Arra is felhívták a figyelmet, amennyiben a kormány mégis ragaszkodik az április 19-ei nyitáshoz, a szülőknek a jogszabály alapján lehetőségük van arra, hogy a gyermekeiket otthon tartsák. Erről minden családnak önállóan kell döntenie a kockázatok ismeretében. Ha a szülő már nem tud további mulasztást igazolni, akkor kérheti az intézmény igazgatójától, hogy igazolja a hiányzást. A hatályos jogszabály szerint “a mulasztást igazoltnak kell tekinteni, ha a gyermek, a tanuló hatósági intézkedés vagy egyéb alapos indok miatt nem tudott kötelezettségének eleget tenni” – a gyermek és a szülő egészségének és akár életének veszélyeztetése pedig alapos indoknak kell, hogy minősüljön.

„Lehet, hogy az otthonmaradás kevésbé hatékony a tanulás szempontjából, de most az elsődleges feladat nem a tananyag, hanem az élet védelme. Fontos tudni, hogy bár 250 mulasztott óra felett felmerülhet az osztályozó vizsga, ezt az iskolának nem kötelező elrendelni, és elkerülhető, amennyiben a gyermek kap megfelelő számú osztályzatokat” – írják, és arra kérik az iskolákat, hogy biztosítsák ennek lehetőségét az otthon maradó tanulók számára is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés