Hackertámadások miatt többször is leállt a francia távoktatási rendszer a héten Közoktatás
Eduline/MTI

Hackertámadások miatt többször is leállt a francia távoktatási rendszer a héten

Kedden, szerdán és csütörtökön is megtámadták a hackerek a Cned nevű szervert, amelyet a koronavírus-járvány miatt bezárt iskolák tanulói és oktatói használnak.

A tájékoztatás szerint a francia közoktatás távoktatási rendszerének (Cned) valamennyi internetes oldalát érinti a támadás. A párizsi ügyészség szerdán bejelentette, hogy vizsgálatot indít a Cned oldalainak sorozatos informatikai támadásai miatt, amely mögött a hatóság feltételezése szerint szándékos károkozási szándék áll.  

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter már kedden úgy vélte, hogy "egy külföldről érkező nagyon erős informatikai támadásnak" van kitéve a távoktatási rendszer, de nem mondta el, hogy melyik országot gyanúsítja. A tárca közölte, hogy az ügyészség mellett az informatikai rendszerek biztonságáért felelős országos ügynökség is vizsgálatot indított az ügyben.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a járványhelyzet miatt keddtől egy év után Franciaországban is ismét bezártak az iskolák, az óvodák és a bölcsődék. Az idei tanévben, európai kivételként eddig ez volt az egyetlen ország, ahol kitartottak a jelenléti oktatás mellett. A tervek szerint az óvodások és az általános iskolások április 26-tól térhetnek majd visssza az intézményekbe, a középiskolások április 26-tól még egy hétig távoktatásban lesznek, mielőtt májustól számukra is személyes jelenléttel folytatódik az oktatás.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.