Hétfőtől Bulgáriában és Szlovéniában is újraindul az élet az iskolákban Közoktatás
Eduline/MTI

Hétfőtől Bulgáriában és Szlovéniában is újraindul az élet az iskolákban

A bulgáriai intézményekben különleges óvintézkedések lesznek, hogy elkerüljék a zsúfoltságot, Szlovéniában pedig továbbra is kötelező lesz a maszkviselés ötödik osztálytól felfelé.

Bulgária tovább lazít a koronavírus megfékezésére elrendelt korlátozásokon, április 12-től kinyithatnak az iskolák, éttermek és mozik - közölte Kosztadin Angelov egészségügyi miniszter arra hivatkozva, hogy apadni látszik a járvány harmadik hulláma.

"A harmadik hullám végének első jeleit láthatjuk" - hangoztatta Angelov, aki azt is hozzátette: a tantermi oktatás különleges óvintézkedések bevezetésével jár majd, hogy elkerülhessék a zsúfoltságot a tantermekben.

Hétfőtől Szlovéniában is visszatérhetnek a tanulók az iskolákba, és a középiskolás diákotthonokat is megnyitják - jelentette be Simona Kustec oktatási miniszter. A diákok a húsvéti időszakra elrendelt lezárásokat megelőző modell szerint, elsőtől nyolcadik osztályig tantermi oktatásban, a középiskolások pedig felváltva, egyik héten hagyományos, a másik héten online oktatásban részesülnek - részletezte a tárcavezető. Hozzátette: a maszkviselés továbbra is kötelező lesz ötödik osztálytól felfelé. Az alsó tagozaton és az óvodákban csak a tantermen kívül, közös helyiségekben kell hordani.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a szlovéniai iskolákban újranyitás előtt önkéntes alapon tesztelik is a diákokat. Az oktatási minisztérium megbízásából készült felmérés alapján az általános iskolások felső tagozatosainak 22 százaléka, a középiskolásoknak 18,5 százaléka érdeklődik a lehetőség iránt.

Mindeközben Franciaországban a járványhelyzet miatt keddtől egy év után ismét bezártak az iskolák, az óvodák és a bölcsődék. Az idei tanévben, európai kivételként eddig ez volt az egyetlen ország, ahol kitartottak a jelenléti oktatás mellett. A tervek szerint az óvodások és az általános iskolások április 26-tól térhetnek majd visssza az intézményekbe, a középiskolások április 26-tól még egy hétig távoktatásban lesznek, mielőtt májustól számukra is személyes jelenléttel folytatódik az oktatás.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés