Az iskolák újranyitása előtt tesztelik a diákokat Szlovéniában Közoktatás
Eduline/MTI

Az iskolák újranyitása előtt tesztelik a diákokat Szlovéniában

A felsősök és a középiskolások is nyitottak az elképzelésre.

Szlovéniában önkéntes alapon tesztelnék a tanulókat azért, hogy az iskolákat biztonságosan újranyithassák. Az oktatási minisztérium megbízásából készült felmérés alapján az általános iskolások felső tagozatosainak 22 százaléka, a középiskolásoknak 18,5 százaléka érdeklődik a lehetőség iránt.

A pedagógusok szakszervezete támogatja az önkéntes alapú tesztelést, mivel az segíthet a vírus terjedésének lassításában. Azt azonban nem szeretnék, hogy a lebonyolítás felelősségét az iskolákra vagy a tanárokra ruházza át az illetékes tárca.

Janez Pokluka egészségügyi miniszter még a múlt héten bejelentette, hogy 300 ezer úgynevezett non-invazív Covid-19 tesztet rendeltek, amellyel az orrüregből, nem pedig az orr-garatból vett minták alapján mutatható ki a SARS-CoV-2 koronavírus. Így az otthon is biztonságosan elvégezhető szülők, nevelőszülők segítségével, de a nagyobb gyerekek akár maguk is megcsinálhatják a tesztet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.