215 ezer pedagógus regisztrált az oltásra, az első körre 78 ezren kaptak behívót Közoktatás
Eduline/MTI

215 ezer pedagógus regisztrált az oltásra, az első körre 78 ezren kaptak behívót

Több mint négyszáz kórházi oltóhelyen csütörtökön rendben elkezdődött a már korábban regisztrált óvodai és iskolai pedagógusok soron kívüli oltása - közölte a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati portálon azt írták: az oltásra SMS-ben kaptak behívót azok, akik március 24-éig érvényesen regisztráltak. Az oltásuk csütörtökön, pénteken és szombaton történik Pfizer-vakcinával.

Március 29. éjfélig csaknem 215 ezer óvodai, iskolai, bölcsődei és szakképzési dolgozó regisztrált oltásra. Közülük 174 ezer köznevelési intézmény dolgozója, 29 ezren a szakképzésben dolgoznak, 11 ezren állami vagy önkormányzati, több mint ezren pedig magánbölcsődékben dolgoznak.

A regisztráltakból mostanra 46 ezren már meg is kapták az oltást, értelemszerűen ők már nem vesznek részt a mostani kampányszerű oltási akciókban, és azok sem, akik az elmúlt három hónapban igazoltan koronavírus-fertőzöttek voltak - közölték. A mostani és a jövő heti oltási akcióra így több mint 162 ezer dolgozó kap behívót - a most szombatig zajlóra 78 ezren, a jövő heti oltásra több mint 84 ezren kapnak.

Azok, akik az elmúlt három hónapban igazoltan koronavírus-fertőzöttek voltak vagy most más okból nem tudnak megjelenni az oltóponton, később is kapnak majd lehetőséget az oltásra - olvasható a kormányzati oldalon.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten úgy fogalmazott, hogy a kormány döntése alapján a 2,5 millió beoltottat elérve nyitnak ki egy héten belül az iskolák, ez a mostani számítások szerint legkorábban április 12-t vagy április 19-t jelent. Úgy néz ki, a kormány az utóbbi mellett döntött, ugyanis azóta már meg is jelent egy új kormányrendelet, miszerint április 19-től a köznevelési intézmények – az óvoda kivételével – és a szakképző intézmények rendes munkarendben működnek majd. Az óvodákban pedig megszüntetik a rendkívüli szünetet, amit még március 8-án rendeltek el.

Ugyanakkor az oktatási szakszervezetek és szakértők szerint nem kellene ragaszkodni az április 19-ei nyitáshoz, mivel ennyi idő alatt nem alakulhat ki a megfelelő védettség. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is azt javasolja, hogy a teljes védettség, azaz a második oltás megszerzéséig maradjon a digitális oktatás. A szakszervezet alelnöke szerint mindössze két-három hetes csúsztatásra lenne szükség, hogy ne induljon el a negyedik hullám a tanárok és a diákok körében.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói

Nem lesz egyszerű dolguk az idén érettségizőknek: fél év otthoni tanulás után kell jól teljesíteniük az írásbeli vizsgákon. A következő két hétben az Eduline-on szaktanárok segítségével járunk utána, hogyan lehet felpörgetni a felkészülést a vizsgák előtti napokban, milyen buktatói vannak a különböző feladattípusoknak, mire érdemes odafigyelni. Cikksorozatunk első részében a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával foglalkozunk.