Legfontosabb infók az általános iskolai beiratkozásról: dátumok és teendők egy helyen Közoktatás
Csik Veronika

Legfontosabb infók az általános iskolai beiratkozásról: dátumok és teendők egy helyen

Bár a járványhelyzet idén is átírhatja a dolgokat, kiderült, hogy idén melyik napokon lehet beíratni a gyerekeket az általános iskolákba, és hogy pontosan milyen dokumentumokat kell bemutatni.

Ami a legfontosabb az az, hogy az általános iskolai beiratkozás időpontja 2021. április 15. és 16. lesz. A menetrenddel kapcsolatban óvodák és az általános iskolák készítenek majd beosztást.

Hogyan zajlik majd idén a beiratkozás?

Alapvetően, ha a szülőknek nincs ettől eltérő szándéka, a gyerekeket a körzetes iskola hivatalból felveszi. A körzetes iskolák listáját ezen a keresőfelületen találjátok meg. Az is fontos, hogy az adott évben tanköteles korba lépő sajátos nevelési igényű gyermeket a szakértői véleményben kijelölt iskola szintén hivatalból felveszi.

A központi tájékoztatás szerint az iskolával való kapcsolatfelvételre - ha szükséges - a telefonos, elektronikus megkeresést javasolják, az adategyeztetés az elektronikus KRÉTA-rendszeren keresztül történik. A KRÉTA-rendszer működéséről és a beiskolázás részleteiről az iskolák honlapjai adnak tájékoztatást.

Ki kell emelni azt is, hogy az általános iskolai beiratkozáshoz szükséges dokumentumokat, nyomtatványokat mindkét törvényes képviselő aláírásával ellátva kell benyújtani. De milyen dokumentumok kellenek?

Minden gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, tankötelessé válik. A tankötelezettség teljesítése a tanév első tanítási napján kezdődik - így, aki eléri ezt a kort automatikusan iskolaérett lesz. A beiratkozáshoz természetesen kötelező bemutatni a gyermek személyi azonosító és lakcím igazolványát.

Ha a járványhelyzet keresztülhúzza a számításokat és nem lesz személyes beiratkozás és az adategyeztetésre semmilyen formában nem nyílik lehetőség, a beiratkozáshoz szükséges dokumentumok bemutatására, a 2021/2022-es tanév kezdetekor személyesen is lehet majd lehetőség a körzetes iskolában.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés