Minden, amit a középiskolai sorrendmódosításról tudni kell: határidő, szabályok és tanácsok Közoktatás
Tóth Alexandra

Minden, amit a középiskolai sorrendmódosításról tudni kell: határidő, szabályok és tanácsok

A felvételi vizsgák eredményei, tapasztalatai vagy egyéb információk alapján idén is van lehetőségetek arra, hogy változtassatok a már leadott jelentkezési sorrendeteken. De mégis hogyan? És meddig? Mutatunk minden részletet.

Mikor tudtok változtatni a sorrenden?

A jelentkezéseteket március 22. és 25. között tudjátok módosítani.

Hogyan?

Korábban már írtunk róla, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel idén elektronikusan, a KIFIR rendszeren keresztül zajlik a sorrendmódosítás, a módosító adatlapot nem kell postára adnotok.

A változtatást a felvételi lapok kitöltésével megegyező módon kell elvégeznetek. Azaz, ha a felvételi lapotokat az általános iskola készítette el, akkor a módosító tanulói adatlapok előállítását is az általános iskola szervezi meg. Ha viszont egyénileg nyújtottátok be a felvételi dokumentumokat, akkor ezt is egyénileg kell elvégeznetek, a KIFIR erre készített felületén. Az elektronikus sorrendmódosításról mindkét esetben itt olvashattok részletesebben.

Lehet tanulmányi területet törölni vagy új iskolát felvenni a listába? 

Nem, sajnos egyiket sem. A sorrendmódosítás során tanulmányi területet törölni nem lehet, azonban azok eredetileg beírt sorrendje átalakítható, illetve új tanulmányi terület felvételére is van lehetőség, de utóbbira csak olyan középiskolában, amely az eredeti tanulói adatlapon szerepelt. Új tanulmányi terület csak a már szereplő iskolákon belül, és csak az érintett középfokú iskolával történt előzetes egyeztetés alapján jelölhető meg – ezt a középfokú iskolába eredetileg benyújtott jelentkezési lapon is fel kell tüntetni. Új iskolát (és annak tanulmányi területét) tehát nem jelölhettek meg.

Néhány jó tanács a sorrendmódosításhoz

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan hajlamosak az ideiglenes felvételi listában elfoglalt "helyezésük" miatt hátrébb sorolni a számukra legvonzóbb iskolát/osztályt, mivel úgy gondolják, hogy ott úgysincs esélyük. Pedig – ahogyan a nevében is benne van – ez a lista csak aktuális állapotot tükrözi, nem kell megijedni, ha valaki az első helyen megjelölt iskolában a sorrend közepén vagy végén szerepel.

Ezen a listán ugyanis mindenki rajta van, aki az adott képzést megjelölte – az is, aki csak a nyolcadik vagy kilencedik helyen jelentkezett az adott intézménybe. Pedig őket nagy eséllyel fel fogják venni valamelyik (a saját jelentkezési lapjukon előrébb sorolt) intézménybe, vagyis az ő "kiesésükkel" a többiek előrébb kerülnek. A középiskolai felvételin ugyanis a Gale-Shapley algoritmust használják - arról, hogy ez pontosan hogyan is működik, itt írtunk korábban.

Módosítani tehár csak akkor érdemes, ha az online nyílt napok, a szóbeli felvételi, az ismerősök beszámolói vagy egyéb információk alapján megváltoztak a tervek, az első helyen megjelölt iskola mégsem tűnik jó választásnak. Illetve mindenképpen be kell adni a módosító adatlapot akkor, ha valami hiba történt a jelentkezésnél.

Mikor lesz eredmény?

Az Oktatási Hivatal (OH) a módosító tanulói adatlapok alapján április 9-ig egészíti ki a jelentkezők listáját, az intézmények igazgatói pedig április 14-ig küldik el az OH-nak az ideiglenes felvételi rangsort. A végleges eredmények még csak ezután születnek majd meg, a felvételről vagy elutasításról szóló értesítést nektek, illetve az általános iskoláknak április 30-ig fogják elküldeni.

A középiskolai felvételivel kapcsolatos, folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés