Újabb petíció indult az érettségivel kapcsolatban, megjelentek a felvételi statisztikák - a hét hírei Közoktatás
Eduline

Újabb petíció indult az érettségivel kapcsolatban, megjelentek a felvételi statisztikák - a hét hírei

Két és félszeresére nőtt az óvodai felügyeletet kérők száma egy hét alatt, aláírásgyűjtés indult az érettségik megtartásáért, öt európai egyetem veheti át az SZFE százötven hallgatóját, idén online zajlik a középiskolai sorrendmódosítás, megjelentek a 2021-es felvételi statisztikái. Összeszedtük a hét legfontosabb híreit.

Egyre többen kérnek óvodai és iskolai ügyeletet

Az iskolai felügyeletre szoruló diákok száma megduplázódott, az óvodásoké pedig két és félszeresére nőtt egy hét alatt. Míg múlt héten összesen 2679 iskolás és 8892 óvodás élt a lehetőséggel, addig március 17-én már 5386 általános iskolás (a tanulók 0,74 százaléka) és 22 126 óvodás (az óvodások 6,86 százaléka) számára kértek gyermekfelügyeletet.

Bár az önkormányzatok is arra kérték a szülőket, hogy csak a legszükségesebb esetben vegyék igénybe az ügyeletet, például akkor, ha nem tudnak otthonról dolgozni, vagy részt vesznek a védekezésben, munkáltatói igazolást sem az óvodákban, sem az iskolákban nem kérnek.

Újabb diák kezdett aláírásgyűjtésbe az idei érettségikkel kapcsolatban

Ez a petíció - a múlt hetivel ellentétben - nem a vizsgák eltörléséről szól, hanem arról, milyen feltételek mellett lehetne ezeket megvalósítani. Az aláírásgyűjtést kezdeményező diák arra is kitér, nem javasolja sem az írásbeli, sem a szóbeli vizsgák eltörlését. "Ez a két vizsga kiegészíti egymást, amennyiben csak az egyiket vagy a másikat tartjuk meg, az negatívan hat a felvételi pontszámokra". Szerinte mindenkinek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy a lehető legtöbb esélye legyen a sikeres felvételire.

Európai egyetemek menthetik meg az SZFE-hallgatók diplomáját

Öt európai egyetem veheti át a Színház- és Filmművészeti Egyetem százötven hallgatóját kreditestől, mesterestől. Az Emergency Exit programban, amit a Freeszfe Egyesület szervez, százötven SZFE-s hallgatónak már biztosan nem kell lemondania képzéséről és diplomájáról akkor sem, ha az intézmény átalakítása után nem szeretnének az SZFE-n diplomázni. Egy belső felmérés alapján még ennél is többen élnének a lehetőséggel, ezért továbbra is folynak tárgyalások más egyetemekkel.

Középiskolai felvételi: idén nem kell postázni a módosító adatlapokat

A felvételi vizsgák eredményei, tapasztalatai vagy egyéb információk alapján idén is lesz lehetőségetek arra, hogy változtassatok a már leadott jelentkezési sorrendeteken. A koronavírus-járványra való tekintettel azonban a módosító adatlapokat idén nem kell postázni, ezeket elektronikusan, a KIFIR rendszeren keresztül kell leadni. Azt, hogy mikor kell módosítani és mikor nem érdemes, illetve hogyan működik pontosan a felvételi algoritmus, itt írtuk meg korábban.

Megjelentek a 2021-es felvételi statisztikái

Több mint 11 százalékkal emelkedett a felsőoktatásba felvételizők száma tavalyhoz képest: akkor 91 458-an felvételiztek, míg most 101 844-en. A népszerűségi listát azonban a jelentkezőszám nem alakította át nagyban, szinte maradt a korábban megszokott top 10-es lista. A legnépszerűbb egyetem az Eötvös Loránd Tudományegyetem, több mint 26 ezer diák szeretne bekerülni valamelyik képzésére. A top 3-ban szerepel még a Debreceni Egyetem és a tavalyi harmadik helyezettet, a Szegedi Tudományegyetemet leelőzve a Budapesti Gazdasági Egyetem is. A legnépszerűbb egyetemek top 10-es listáját itt nézhetitek meg.

Úgy tűnik, továbbra is a gazdálkodási és menedzsment a legnépszerűbb alapszak az egyetemeken és főiskolákon, 2021-ben összesen 10361-en jelentkeztek erre a BSc-képzésre, közülük több mint 7615-en állami ösztöndíjas formában kezdenék el tanulmányaikat. A második legnépszerűbb alapszak a kereskedelem és marketing 6747 jelentkezővel, a harmadik a pszichológia 5854 felvételizővel. A top 10-et itt találjátok. Ha pedig a képzési területek toplistájára vagytok kíváncsiak, azt itt nézhetitek meg.

A felvételi statisztikákból az is kiderült, hiába állította korábban Vidnyánszky Attila egy interjújában, hogy idén többen jelentkeznek a Színház- és Filmművészeti Egyetemre (SZFE), mint tavaly, a friss számokból látható, hogy idén csak 1262-en jelentkeztek az egyetemre, míg 2020-ban ez a szám 1390 volt. Ez a számpár még beszédesebb, ha azt is hozzátesszük, hogy idén a tavalyi 7-hez képest 16 szak indul az egyetemen.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés