Maruzsa Zoltán: úgy készülünk, hogy húsvét után nyissunk Közoktatás
Csik Veronika

Maruzsa Zoltán: úgy készülünk, hogy húsvét után nyissunk

A jelenlegi tervek szerint április 7-én indulna újra a tantermi oktatás az általános iskolákban - erről a köznevelési államtitkár beszélt, és kitért az érettségire is.

A cél az, hogy minél előbb véget érhessenek az oktatásban is a korlátozások” – mondta Maruzsa Zoltán az InfoRádiónak.

„Ez a jóslás kategóriája, de úgy készülünk, hogy húsvét után nyissunk" - tette hozzá. A középiskolások november eleje óta vannak otthon, de az államtitkár azt reméli, hogy náluk is minél hamarabb vissza lehet állni a jelenléti oktatásra. Úgy fogalmazott, hogy három hét vagy egy hónap múlva olyan kedvező helyzet lehet, hogy mindenki visszatérhet, de előfordulhat, hogy ütemezett visszatérés lesz az oktatási intézményekbe.

Azt is elmondta, jelenleg nincs tiltás, ha szükséges a személyes felkészülés, akkor arra van lehetőség, és a tanárok is oktathatnak az iskolai épületből. Az érettségire készülőknek szervezhető kiscsoportos felkészítők, ezzel élnek is az intézmények - tette hozzá. Ami az érettségi menetét illeti, az államtitkár szerint sok forgatókönyvre fel vannak készülve, de a diákok többsége érettségizni akar. „A diákok úgy készüljenek, hogy május első napjaiban az írásbeli biztosan lesz, és úgy készülünk, hogy a szóbeliket is a hagyományos módon megtartjuk” – mondta.

Ezzel az elképzeléssel azonban sokan nem értenek egyet. A napokban több petíció is inult annak érdekében, hogy a kormány eltörölje az idei szóbeli vizsgákat. Maruzsa Zoltán arról is beszélt, hogy javaslatot kap a köznevelési államtikárság, felvetették, hogy csak írásbeli legyen, de ez nem biztos, hogy mindenkinek könnyítés, és előbukkant az a javaslat is, hogy legyen választható a szóbeli. Ennek ellenére a jelenlegi álláspont továbbra is az: lesz írásbeli és szóbeli is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés