Ismét jön az online oktatás középiskolai felvételivel és érettségi felkészüléssel Közoktatás
Eduline

Ismét jön az online oktatás középiskolai felvételivel és érettségi felkészüléssel

Ismét több százezer diákot, tanárt és szülőt érint a központi döntés: április 7-ig minden óvoda és iskola zárva lesz, a diákok online órákon vesznek majd részt. De vajon a szigorítás ellenére is megtartják a középiskolák az e heti szóbeli vizsgákat? Lesz-e ügyelet az óvodákban és az iskolákban? És mi lesz az érettségivel?

Tavaly március 16-án kezdődött, 2021-ben március 8-tól rendelték el az iskolák bezárását: az óvodák és az általános iskolák április 7-ig zárva maradnak. Minden évfolyamon online oktatás lesz a következő két héteben.

Kikre vonatkozik?

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) rendelete szereint a döntés a pedagógiai-szakmai szolgáltatást nyújtó intézményeken kívül vonatkozik az óvodákra, általános iskolákra, gimnáziumokra, szakgimnáziumokra, szakiskolákra, a készségfejlesztő iskolákra, az alapfokú művészeti iskolákra, a kiegészítő nemzetiségi nyelvoktató iskolákra, a gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézményekre, kollégiumokra, a pedagógiai szakszolgálati intézményekre, és a kiegészítő nemzetiségi óvodákra.

Hány diákot érint a döntés?

A köznevelésben és felsőoktatásban 1,8 millióan tanulnak összesen - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. A 1,8 millióból több mint 322 ezren járnak óvodába, közel 726 ezren általános iskolások, és majdnem 470 ezer tanulnak középiskolában - utóbbiak már november óta otthonról tanulnak, most újabb 720 ezer diák kapcsolódik be az online oktatásba.

Az általános iskolákban 75,2 ezer főállású tanár és tanító dolgozik - ők április 7-ig online tanítanak majd.

Külföldi kitekintő

Romániában a nyolcadikosok és tizenkettedikesek az egész országban személyesen látogathatják az órákat, és csak akkor kell távoktatási rendszerben folytatniuk a tanévet, ha az adott településen az utóbbi két hét fertőzési rátája meghaladja a lakosság 6 ezrelékét. Ukrajnában egyes megyékben a napokban zárnak be az iskolák, más területeken a héten a felsőoktatásban, március 15-től pedig valamennyi iskolában javasolják a távoktatást.

Olaszországban tegnap ismét szigorítottak, így több régióban az iskolák távoktatásra állnak át.

Szlovéniában mától megkezdik az iskolai és óvodai dolgozók tömeges oltását, és a középiskolások is visszatérhetnek az iskolapadokba. Angliában tartják magukat a január végén bejelentett tervhez, miszerint március 8-án indulhat újra az élet az iskolákban. A részvétel kötelező lesz, és aki ennek nem tesz eleget, büntetést is kaphat - számolt be róla a BBCÉszak-Írországban a kisebbek szintén március 8-án találkozhatnak majd először személyesen.

Több mint két hónap járványügyi kényszerszünet után február végén Németország nagy részében már vissza is térhettek a gyerekek az óvodákba és az általános iskolákba. Az ország 16 tartománya közül 10-ben indították újra az oktatást, viszont maga a kivitelezés területenként eltérő.

Mi lesz az érettségizőkkel?

Bár múlt héten nem tért ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arra, hogy mi lesz az érettségizőkkel, most már tudjuk, hogy az ő életük sokban nem változik majd. 

Az Emmi rendeletéből ugyanis kiderül, hogy a május-júniusi érettségi vizsgákra és a szakmai vizsgákra felkészülés miatt, az igazgatók döntése alapján, egyéni és kiscsoportos konzultációk, gyakorlati foglalkozások megszervezésére a digitális munkarend alatt is van lehetőség. Persze a járványügyi szabályokat is be kell majd tartani.

Lesz ügyelet?

Mi történik, ha egyik szülő sem tud otthon maradni az általános iskolás gyerekkel, és a koronavírus-fertőzés kockázata miatt a nagyszülőkre sem merik bízni őt? Bár a pénteken megjelent minisztériumi határozatban még az szerepelt, hogy sem az iskolák, sem az óvodák nem szerveznek "gyermekfelügyeletet", szombaton Gulyás Gergely bejelentette, hogy az önkormányzatok kérésére mégis lesz ügyelet az intézményekben.

Megtartják a középiskolák a szóbeli felvételiket?

A minisztériumi rendelet szerint a középiskolai szóbeli felvételiket online is meg lehet tartani, sőt ha szükséges, az iskolák pótnapot is szervezhetnek (legkésőbb március 19-ig). Persze erre csak akkor van szükség, ha valaki az eredeti időpontban koronavírus-fertőzés vagy hatósági karantén miatt nem tudott részt venni a vizsgán. Ezt a szülőknek (a távolmaradás okait megjelölve) március 12-ig kell kérelmezni - hívja fel a figyelmet az Emmi. A pótvizsga menetéről a vizsgát szervező iskola ad majd tájékoztatást.

Az intézmények aszóbelik után az iskolák március 22-ig összeállítják és nyilvánosságra hozzák a felvételi jegyzéket. Aki még sorrendet szeretne változtatni, március 23-24. között megteheti. A módosító adatlapokat március 25-ig kell az Oktatási Hivatalnak elküldeni. A módosításról bővebben itt írtunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés