Iskolabezárásoktól az érettségi vizsgákig: a hét oktatási hírei egy helyen Közoktatás
Eduline

Iskolabezárásoktól az érettségi vizsgákig: a hét oktatási hírei egy helyen

Eseménydús hetet zártunk az oktatásban is, azonban az iskolabezárások mellett más említése méltó is történt az iskolákban, egyetemeken. Összefoglaltuk a hét legfontosabb híreit.

Digitális oktatás 2.0

Az óvodákat és az általános iskolákat március 8-tól április 7-ig (azaz a tavaszi szünet végéig) bezárják. Az iksolákban online oktatás lesz, az óvodákban rendkívüli szünet. A bejelentés óta kiderült, hogy annak ellenére, hogy az Emmi rendeletében azt szerepel: nem lesz gyermekfelügyelet, az iskolák és az óvodák még is tarthatnak ilyet. Gulyás Gregely szombaton jelentette be, hogy ha valakinek a munkája nem teszi lehetővé, hogy otthon maradjon gyermekével, vagy nem tud gondoskodni a gyermekfelügyeletről, akkor - az önkormányzatok kérésére - lehetővé teszik, hogy hétfőtől az óvodákban, az iskolákban is legyen gyermekfelügyelet.

Jön az új felsőoktatási rendszer és egyházi fenntartásba került az egri Eszterházy Károly Egyetem

Nem csak a modellváltóknál lesz új rendszer, a Magyar Nemzet szerint a teljes felsőoktatási rendszerre új finanszírozási rendszert vezetnek be. Ezen felül, február közepén az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) szenátusa megszavazta, hogy egyházi fenntartásba kerüljön az intézmény.

A tervek szerint lesz szóbeli és írásbeli érettségi is

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere tegnap arról beszélt, hogy az idei érettségi egyértelműen a járványhelyzet alakulásától függ, a jelenlegi terv szerint azonban mind a szóbeli, mind az írásbeli vizsgákat megtartjuk. Hozzátette, a tantermi oktatás visszavezetése nincs napirenden, azonban akár egyéni, akár kiscsoportos felkészítésre lehetőség van.

Az idei érettségi legfontosabb dátumait itt nézhetitek meg.

A 2021-es felvételi (egyik) legfontosabb része: ilyenek lesznek az idei ponthatárok

A jelentkezések feldolgozása megkezdődött, és hamarosan újabb dolga lesz a jelentkezőknek, ugyanis kezdődik a tavaszi ügyintézési időszak. Azokat a ponthatárokat azonban nem szabad elfelejteni, amiket már jóval a végleges ponthatárhúzás előtt ismerünk. Kikre vonatkoznak a minimumpontszámok és kiknek kell előzetesen meghatározott ponthatárokkal számolnia? Mutatjuk.

Szinte teljesen eltűntek a nyugdíjas tanárok az állami iskolákból

Átmenetileg a nyugdíjas tanárok is enyhíthetnének az egyre égetőbb, már Budapesten is jól érzékelhető pedagógushiányon, csakhogy a kormány még mindig nem puhított a rájuk vonatkozó szabályokon: aki valamelyik állami iskolában tanít tovább, annak le kell mondania a nyugdíjáról. A teljes cikket itt olvashatjátok.

Ismét meghosszabbították a diákigazolványok érvényességét

A járványügyi veszélyhelyzet meghosszabbításával még tovább használhatjátok ki a közlekedési kedvezményeket. Itt nézhetitek meg, melyik igazolványokra érvényes a hosszabbítás, és pontosan meddig.

Oktatási vészhelyzet van a világban - lassan egy éve vannak iskolabezárások

214 millió diák – vagyis minden hetedik gyerek – háromnegyed éve nem tud az iskolája falai között tanulni. Az adatok szerint tizennégy olyan ország van, ahol túlnyomórészt zárva voltak oktatási intézményeit 2020 márciusa és 2021 februárja között. Ezeknek az országoknak kétharmada Latin-Amerikában és a Karib-térségben található, ahol közel 98 millió iskolás érintett. Leghosszabb ideje Panamában vannak zárva az iskolák, ezt követi El Salvador, Banglades és Bolívia.

Friss felmérés: a tanárok közel 84 százaléka oltatná be magát

Az iskolai dolgozók többsége egyetért abban is, hogy az oktatási intézményeknek elől lenne a helyük az oltási rendben - derül ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) legfrissebb felméréséből. Itt olvashattok róla bővebben.

Friss nemzetközi egyetemi rangsor: itt van az összes magyar eredmény

Nyilvánosságra hozta a Quacquarelli Symonds (QS) 2021-es tudományterületi listáját. Idén is több magyar egyetem került a legjobbak közé például a biológiai, az orvostudományi és a közgazdasági listán.

Tanórák napkelte előtt: mi történne, ha márciusban lenne az utolsó óraátállítás?

„A korai iskolakezdés az óraátállítás kérdésének nagyon fontos pontja” – mondja a 2021-es tavaszi óraátállítás közeledtével az Eduline által megkérdezett szakember. Szerinte a mutatók tekergetése eddig is megviselte az embereket, idén a távoktatás és a bezártság miatt azonban még komolyabb hatása lehet. Itt olvashatjátok el a teljes cikket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés