Több középiskolában már megszületett a döntés a szóbelik sorsáról Közoktatás
Eduline

Több középiskolában már megszületett a döntés a szóbelik sorsáról

Még pontosan egy hét lenne hátra az idei középiskolai felvételi szóbeli vizsgáiból, de a hétfőtől bevezetett szigorítások miatt ezeket a legtöbb helyen átszervezik. Van, ahol már döntöttek is a személyes meghallgatásokról, míg máshol arra kérik a szülőket és a felvételizőket, hogy legyenek türelmesek és figyeljék az iskola honlapját.

Már napok óta lógott a levegőben az iskolabezárások vagy az előrehozott tavaszi szünet kérdése, és tegnap meg is születte a döntés: az óvodákat és az általános iskolákat március 8-tól április 7-ig (azaz a tavaszi szünet végéig) bezárják. De nem ez az egyetlen terület, ahol szigorítanak, jövő hétfőtől szinte mindent bezárnak, csak a létszükségletű boltok és szolgáltatások lesznek nyitva.

A bejelentés hideg zuhanyként érte a középiskolába felvételizőket és szüleiket, mivel a szóbeli meghallgatások még egészen március 12-ig tartanának. Bár sok helyen már egyébként is rendhagyó módon, online kezdték el a vizsgáztatást, vagy a járványhelyzet miatt idén egyáltalán nem szerveztek elbeszélgetést - helyette portfóliót kérnek a jelentkezőktől -, van jó néhány olyan iskola is, ahol személyesen hívták be a diákokat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, mivel pont a közepén járunk a szóbeliknek és nem szeretnék, ha felvételik múlnának ezen, ezért nem tartják szükségszerűnek a vizsgák elhalasztását, viszont azt javasolják az iskoláknak, hogy online folytassák ezeket. A fővárosi Madách Imre Gimnáziumban már a bejelentés előtt így döntöttek, erről a honlapjukon tájékoztatták a felvételizőket.

De több olyan iskola is van, ahol már tegnap reagáltak a bejelentésre. A budapesti Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikumban, illetve a váci I. Géza Király Közgazdasági Technikumban úgy döntöttek, a jelenlegi helyzetben teljesen eltörlik a vizsgákat. Azokban az iskolákban, ahol még nem született meg a döntés, arra kérik a szülőket és a felvételizőket, hogy legyenek türelmesek és figyeljék az iskola honlapját, a napokban mindenkit tájékoztatnak a fejleményekről.

Azoknak sem kell izgulniuk, akik a szóbeli napjára betegszenek meg, vagy esetleg akkor éppen karanténban vannak, ugyanis Maruzsa Zoltán azt is elmondta, a jelenlegi helyzetre való tekintettel az iskolák egészen március 19-ig pótfelvételiket is szervezhetnek.

A fokozódó járványhelyzet miatt egyébként több budapesti és vidéki középiskolában már múlt héten vagy a hét elején módosítottak a szóbelik szabályain, és már ekkor átálltak az online vizsgáztatásra vagy eltörölték a meghallgatásokat.

A középiskolai felvételivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.