Maruzsa: gyermekfelügyelet sem lesz az óvodákban és az általános iskolákban Közoktatás
Eduline

Maruzsa: gyermekfelügyelet sem lesz az óvodákban és az általános iskolákban

Megszülettek a részletes szabályok az iskolabezárásokkal kapcsolatban.

A tegnapi bejelentés értelmében két hétre bezárnak az iskolák, így a tavaszi szünettel együtt végül április 7-ig marad az óvodákban és az általános iskolákban is az online oktatás.

Orbán Viktor ma reggeli Kossuth rádiós interjújában azt mondta, szerinte nem volt más választás, zárni kellett. A középiskolákra vonatkozó szabály marad - ott eddig is távoktatás volt. Március 8-tól az általános iskolákban és az óvodákban is ez lesz a felállás: online tanul majd minden osztály. A bölcsődéket megpróbálják nyitva tartani - tette hozzá a miniszterelnök -, de lehet hogy ott is szükség lesz a zárásra.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az eddig elhangzottakon kívül az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a lezárás alatt gyermekfelügyelet sem lesz az óvodákban és az általános iskolákban, mivel egy rövid és hatékony szünetre van szükség. Az étkeztetést elvitelre ennek ellenére is biztosítják.

A köznevelésért felelős államtitkár az érettségizőkre és a középiskolai felvételizőkre is kitért. Mivel a középiskolákban eddig is online oktatás volt, így őket nem érintik a változtatások, azaz az egyéni és kiscsoportos felkészítők a továbbiakban is megszervezhetők. A középiskolai felvételiknél pedig - mivel pont a közepén járunk a szóbeli meghallgatásoknak - nem szükségszerű a vizsgák elhalasztása, de javasolják az iskoláknak, hogy online folytassák ezeket. Maruzsa Zoltán azt is hozzátette: a jelenlegi helyzetben előfordulhat, hogy egy-egy felvételiző épp a szóbeli napjára betegszik meg, vagy ekkor karanténban van, ezért az iskolák egészen március 19-ig pótfelvételiket is szervezhetnek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.