Elérte a harmadik hullám az iskolákat, a BGE-n is megszavazták a modellváltást - a hét hírei Közoktatás
Eduline

Elérte a harmadik hullám az iskolákat, a BGE-n is megszavazták a modellváltást - a hét hírei

Egyre több iskolában rendelnek el rendkívüli szünetet a koronavírus miatt, megvannak az idei iskolahalasztási kérelmek eredményei, jön a közlekedési alapvizsga az általános iskolákban, a Magyartanárok Egyesülete szerint "nyolcvanéves visszalépés" az új magyarérettségi, folytatódik a modellváltási hullám, a héten is zajlottak az események az SZFE-n. Összeszedtük a hét legfontosabb híreit.

Egyre jobban terjed a járvány az iskolákban

Már a hét első felében is több olyan általános iskoláról számoltunk be, ahol a járvány miatt rendkívüli szünetet rendeltek el vagy digitális oktatásra álltak át. A számokat látva talán nem csoda, hogy a kormány is úgy döntött, március 15-ig maradnak az eddigi korlátozások, azaz a középiskolákban is marad a távoktatás. A szabályok azonban az általános iskolákat nem érintik, pedig az utóbbi napokban úgy tűnik, ezeket is elérte a harmadik hullám. Több intézményről írtunk, ahol egy-egy vagy akár több osztály is karanténba került a koronavírus miatt. Balassagyarmaton például már a polgármester kérte a szülőket arra, hogy aki meg tudja oldani a gyermeke felügyeletét, most jó lenne, ha 1-2 hétig nem vinné őt se bölcsibe, se óvodába, se iskolába.

PDSZ pedig azt kérte a kormánytól, hogy rendeljék el a teljes digitális oktatást. Ugyanakkor az operatív törzs szerint még nem indokolt az iskolák bezárása. Ezzel szemben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szintén úgy gondolja, érdemes lenne egy rövid időre teljesen átállni az online oktatásra. Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi osztályvezetője szerint elég lenne egy kéthetes periódus.

Iskolaérettségi vizsgálatok: a kérelmek 96 százalékát fogadta el az OH

Idén az Oktatási Hivatalhoz 16 480 tankötelezettségi halasztási kérelem érkezett január 15-ig és ezeknek 96 százalékban helyt adtak. Tavaly is hasonló volt a helyzet: a kérelmek 89 százalékát fogadták el, és mindössze 22 esetben fordultak bírósághoz a szülők azért, mert az OH nem adott engedélyt arra, hogy a gyerekük még egy évet az óvodában tölthessen.

A minisztérium tájékoztatása szerint egyébként a tankötelezettség korábbi megkezdésére 237 kérés érkezett, a hivatal ezek többségének is helyt adott, így ezekben az esetekben a gyermekek a 6 év alatt kezdhetik majd el az iskolát.

Sok a kérdés az általános iskolások közlekedési vizsgája körül

Több tízezer diákra vár közlekedési alapvizsga jövő héttől - a teszt a 4-5. évfolyamon "elvárt", a 6-7. évfolyamon ajánlott lesz. Akik nem tudják legalább 80 százalékosra kitölteni a többek között az alapvető közlekedési szabályokra és elvekre, a különböző táblák jelentésére fókuszáló tesztet, azok a tavaszi szünet után újra próbálkozhatnak. A vizsgákról és a gyakorlófeladatokról itt olvashattok bővebben.

Megjelentek az első vélemények az új magyarérettségiről

„Nyolcvanéves visszalépés” a Magyartanárok Egyesülete szerint, hogy 2023-tól műveltségi teszt is lesz a középszintű magyarérettségin, és azt is hibás döntésnek tartják, hogy a gyakorlati szövegalkotási feladattípust kiiktatják az írásbeliről. A szervezet úgy látja, az új vizsgakövetelmények miatt a magyarórákon jóval kevesebb idő jut majd a szövegértés és a műértés gyakorlására, az olvasás megszerettetésére.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Magyar Közlönyben múlt héten jelent meg a rendelet arról, milyenek lesznek az érettségi vizsgák 2023-tól, a magyarérettségi részletes vizsgakövetelményeiről szóló tervezetet pedig február 24-ig véleményezhetik azok a szervezetek, amelyek megkapták a dokumentumot az erőforrás-minisztériumtól. A Magyartanárok Egyesületének nem küldte ki a tárca a tervezetet, azt a szervezet csak "nem hivatalos úton" ismerhette meg.

Az új magyarérettségi tervezetéből egyébként már az is kiderült, az eddigi hat helyett tíz szerző életműve lehet kötelező tétel. Az új nevek között szerepel például a Horthy-korszak egyik legnépszerűbb írója, Herczeg Ferenc is.

Folytatódik a modellváltási hullám

Csütörtökön a Budapesti Gazdasági Egyetemen 17 igen, 1 nem és nulla tartózkodás mellett fogadták el a fenntartóváltást. Ez az ötödik olyan felsőoktatási intézmény, ahol 2021-ben döntöttek a modellváltás mellett. Nagyon úgy tűnik, tovább bővül majd a lista, ugyanis a héten felröppent a hír, miszerint a Magyar Táncművészeti Egyetemnél, illetve a Nyíregyházi Egyetemnél is vizsgálják a modellváltás lehetőségét. A BME-nél, az NKE-nél és a Zeneakadémián egyelőre nincs napirenden a kérdés.

A modellváltásokkal kapcsolatban a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) jogi garanciákat szeretne. Ezzel kapcsolatban a héten Stumpf István modellváltásért felelős kormánybiztossal egyeztetettek és átadták javaslataikat.

SZFE-ügy

Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) irányító alapítvány kuratóriumi elnöke egy interjúban azt állította, idén többen felvételiznek az intézménybe, mint tavaly. Fontos kiemelni, hogy hivatalos statisztikák a jelentkezési határidő után egy héttel még nincsenek, így 2021-es számokkal még korai dobálózni. Ezt az ellentmondást Vidnyánszky úgy simította el: a felvételi vizsgát befizetők számából tudnak következtetni. Ez közel 1200 főt jelent, azaz majd hetven fővel, öt százalékkal több a tavalyi adatnál. "Jól látszik ebből a számból, hogy céltudatos, álmaikat soha fel nem adó fiataljaink vannak. Büszkék vagyunk rájuk" - mondta az interjúban. Szerinte az ezer fölötti létszám garancia arra, hogy számtalan tehetség lesz a felvételizők között, akiket örömmel tanítanak majd az egyetemen.

Az azonban kérdéses, hogy vajon ki fogja oktatni a leendő hallgatókat, ugyanis 26 oktató adta be a felmondását, miután megbizonyosodtak róla, hogy sikeresen zárult a hallgatók őszi féléve. Vidnyánszky Attila szerint akik felmondtak, azoknak nem a diákok számítanak, őket csupán eszközként használják. Az egyetemet irányító alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, pár hónappal ezelőtt megfogalmazták, hogy a leggonoszabbul akkor fognak eljárni a tanárok, ha úgy csinálnak, mintha maradnának az SZFE-en, és a februári évkezdés első napján mondanak fel. "A döntésük ehhez van igazítva annak érdekében, hogy megnehezítsék a mi dolgunkat" - tette hozzá.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés