Így lehetne az iskola egy sokkal jobb hely a diákoknak? Közoktatás
Eduline

Így lehetne az iskola egy sokkal jobb hely a diákoknak?

Sokkal izgalmasabb lenne az iskola, ha a videojátékokhoz hasonló logika mentén értékelnék a diákokat - véli egy magyar szakember.

Miért ne lehetne például több könyvet ajánlani a gyerekeknek, hogy abból válasszanak, és miután elolvasták, a többieknek előadják valamilyen formában az olvasmányélményeiket? - sorolja a kérdéseket a hvg.hu, amiket Fekete Zsombor vetett fel a csütörtöki „Játék az élet” – Videójátékok a társadalomban és a tudományban című konferencián. Beszámolhatnának LEGO-filmmel, rajzos feldolgozással, PPT-bemutatóval vagy akár egy dramatikus feldolgozással is.

Szerinte nincs értelme ötösnél rosszabb jegyet adni. "Az osztályzás csak frusztrál, elbizonytalanít, a rossz jegyek miatti szégyen senkit sem motivál a tanulásra" - mondta.

Szerinte a videojátékok értékelési, visszajelzési rendszere lenne alkalmas a mai gyerekek számára motiváló visszajelzésnek. Szükség van ugyanis a tanulási folyamatban elemi megerősítésre (ezt a játékok pontok formájában folyamatosan nyújtják), visszajelzésre, mennyire sajátította el a diák az adott tudást, erősödött meg benne az adott készség (ezt a játékok különböző jelvények, szintelérések formájában nyújtják), szükség van továbbá a diákok közötti tudások összemérhetőségére (toplisták) és a tudás gyakorlati alkalmazására (küldetések, trófeák) - idézi a szakembert az oldal.

A teljes cikket a hvg.hu oldalán olvashatjátok el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés