Milyen volt a 2021-es középiskolai felvételi? Vélemények és tapasztalatok Közoktatás
Eduline

Milyen volt a 2021-es középiskolai felvételi? Vélemények és tapasztalatok

Titeket is megkérdeztünk arról, hogy milyennek éreztétek a középiskola felvételit. Könnyűnek vagy nehéznek, melyik tűnt egyszerűbbnek, a matek vagy a magyar.

Alapvetően vegyes visszajelzések érkeztek, volt, aki az egészet könnyűnek érezte, volt, aki viszont arról számolt be, hogy nehezen értelmezhető feladatokat kaptak a diákok. A legtöbb visszajelzést a magyarral kapcsolatban kaptuk. Itt szinte mindenki arról írt, hogy nehezen érthető, és nehezen megoldható feladatok voltak, illetve kivétel nélkül mindenki megemlítette az idő hiányát. A legtöbben kevésnek tartották a feladatok megoldására kapott 45 percet, mert úgy látják, hogy sok idő kellett az értelmezésre is.

Számomra ezekre a feladatokra kb.60 perc lett volna ideális.

- írta egy olvasónk.

"Ezt a feladatlapot 45 perc alatt még egy kimondottan jó képességű diák sem tudta volna tökéletesen megoldani" – írta egy másik olvasó, aki szerint nem a nehézségével volt a probléma, hanem a feladatok mennyisége nem volt arányban az idővel.

Sok szülő arról számolt be, hogy a felvételiző gyereke teljesen elkeseredve tért haza.

…ezzel nem azt mérték, hogy mit tud a gyermek, hanem hogy mit nem. A magyart azt sajnos befejezni se tudta mert elakadt ezeken az értelmetlen feladatokon.

- írta egy szülő.

A legnagyobb vitát a halandzsaszöveg váltotta ki, ahol a vastaggal kiemelt szavak közül ki kellett választani, hogy melyekre igazak a meghatározások. A feladat szövege: Egy ronta vitlározott a héren. Bár koltái még nem redéleztek, rámos kattyúja már csomborodott, mellette géres zebérek dengereltek. Verhes digáján bős cselenték kényereltek. A latus csámok verelyén szanda temerék kömöröltek.

„Sokan a halandzsát emlegetik, az pedig csak arról szólt, hogy tudja e alkalmazni a tanultakat szokatlan környezetben” – írta olvasónk. Szerinte is inkább az idő hiánya okozott nehézséget. A matekkal kapcsolatban sokkal többen írtátok, hogy könnyű volt. Itt is csak a 45 percet keveselltétek. „A matek nem volt olyan nehéz, eléggé könnyen meg lehetett csinálni. Az első 20 percben már minden feladathoz írtam valamit” – írta egy felvételiző.

A 2021-es középiskolai felvételiről itt olvashatjátok további cikkeinket.

Itt nézhetitek meg, hogy kellett megoldani a nyolcadikosok feladatsorait.

Itt vannak a hatosztályos gimnáziumok feladatsorai és megoldókulcsai.

Így kellett megoldani a nyolcosztályos gimnáziumok felvételi feladatsorait.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

 

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.