Bezártak az iskolák és az óvodák Pekingben, Szlovéniában enyhítenek Közoktatás
Eduline/MTI

Bezártak az iskolák és az óvodák Pekingben, Szlovéniában enyhítenek

A kínai fővárosban az intézmények újranyitásának az időpontját egyelőre nem tűzték ki.

A február 12-én beköszöntő kínai holdújév miatt Pekingben az általános iskolákban egyébként is vakáció vette volna kezdetét, a tanítás a felsőbb évfolyamokon viszont online folytatódik péntektől. A tanintézmények és óvodák újranyitásának időpontját egyelőre nem tűzték ki, de ez legkorábban csak az ünnep után, vagyis február második felében várható.

Tahszingban, Peking egyik déli kerületében a hét során zárlat alá vontak egy iskolát, valamint egy lakónegyedet, ahol új fertőzötteket azonosítottak. A pekingi járványügyi központ csütörtökön közölte, hogy a kerületben két páciensnél a koronavírus nagy-britanniai variánsát azonosították, amely jóval fertőzőbb a korábban ismerteknél. A kerületben felbukkant esetek miatt tömeges koronavírus-tesztelést folytatnak Pekingben, elsősorban azok körében, akik kapcsolatba kerülhettek a fertőzöttekkel.

Szlovéniában viszont épp az ellenkező irányba tettek lépéseket: a kedvező járványügyi mutatók miatt enyhítenek a korlátozásokon, és a legkevesebb fertőzöttel rendelkező kilenc régióban jövő héttől megnyílnak az óvodák, valamint az általános iskolai tanítás is újraindul. A nevelőket és tanítókat az intézmények megnyitása előtt letesztelik.

Mi a helyzet más országokban?

Bécsben január 18-ától kezdve hetente tesztelik koronavírus-fertőzésre az óvodák és iskolák dolgozóit. A részvétel önkéntes alapú, a tesztet a hét egy adott napján kell elvégezniük: a mintavételhez csupán gargalizálniuk kell, a mintát futárszolgálat szállítja a laborba. Mindeközben Romániában az iskolák újranyitásán gondolkoznak. Az országban a kormány november 9-től rendelte el az iskolák bezárását, azóta mindenhol teljes egészében áttértek az online oktatásra. Viszont, ha a következő hetekben minden jól alakul, akkor Klaus Iohannis államfő szerint valamennyi gyermek visszatérhet az óvodákba és az iskolákba.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés