Négy nap múlva középiskolai felvételi: minden tudnivaló egy helyen Közoktatás
Csik Veronika

Négy nap múlva középiskolai felvételi: minden tudnivaló egy helyen

Szombaton írják a központi felvételit azok, akik szeptemberben négy-, hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumban kezdik az új tanévet. Összeszedtünk minden fontos dátumot, teendőt és határidőt, amit minden vizsgázónak tudnia kell, illetve mutatjuk, milyen szabályok vonatkoznak idén az írásbeli vizsgákra.

A középiskolai felvételiket január 23-án, 10 órától tartják. A hagyományos pótló időpont (január 28.) mellett egy második pótnapot (február 5.) is beillesztettek, hogy azok is megírhassák a felvételit, akik az első időpontban betegek vagy karanténkötelezettek voltak. Arról, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak a második pótnapra, itt írtunk korábban.

Szóba jöhet a szakképzés is? Az átalakuló képzési rendszerről mindent elolvashattok a Szakképzés 2021-es kiadványunkban, ahol a szabályok mellet a teljes szakmalistát is megtaláljátok. A megrendelésért kattintsatok ide.

Mennyiben befolyásolja a koronavírus a felvételiket?

Bár még a hónap végéig marad a távoktatás a középiskolákban, ez nem befolyásolja a középiskolai felvételiket. A vizsgákon 2020-as érettségik alatt már bevezetett rendszer él majd. Ennek értelmében minden vizsgahelyszínen biztosítani kell kézfertőtlenítőt, egy-egy teremben maximum 10 fő lehet a minimum 1,5 m távolság betartásával. A maszk viselése az írásbeli vizsga alatt a felügyelő tanároknak kötelező, a vizsgázóknak pedig ajánlott, de nem kötelező. Fontos az is, hogy a jelenlegi szabályok szerint szülő, kísérő nem léphet be az iskolákba, csak az igazgatók előzetes engedélyével, illetve kifejezetten szülőknek szervezett programok esetében.

Az írásbeli marad a szokásos rendben. Itt leírtuk, miből áll a magyar és miből a matematika feladatsor. Itt pedig a felkészüléshez találtok nagyon hasznos tippeket és trükköket, amiket magyaron és matekon is használhattok.

Mikor lesznek a vizsgák?

Fontos dátumok  
2021. január 23. 2021. január 23-án 10 órakor tartják a központi írásbeli felvételi vizsgákat a középiskolákban.
2021. január 28. 2021. január 28-án 14 órától tartják a pótló központi írásbeli felvételi vizsgákat középiskolákban azoknak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni.
2021. február 5. 2021. február 5-én a tervek szerint a vírushelyzet miatt lesz egy második pótvizsga is - mondta Maruzsa Zoltán.

Mikor derülnek ki az eredmények?

A központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények február 8-ig értesítik az írásbeli eredményéről a tanulókat.

Teendők az írásbeli után

Nagyon fontos határidő 2021. február 19. Ugyanis ez a középiskolai jelentkezés határideje. Kinyomtatott és aláírt felvételi lapokat be kell küldeni a lapokon szereplő címre. Ezt nyolcadikos diákok esetében jellemzően az általános iskola végzi.

A 2021-es középiskolai felvételivel kapcsolatban itt találjátok a legfrissebb híreket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés