Középiskolai felvételi: itt van minden, amit az írásbelikről tudni kell Közoktatás
Tóth Alexandra

Középiskolai felvételi: itt van minden, amit az írásbelikről tudni kell

Már csak tíz nap van hátra a középiskolai felvételiig, ezért most minden fontos infót összegyűjtöttünk, amit érdemes tudnotok az írásbelikkel kapcsolatban.

A legfontosabb kérdés: pontosan mikor lesznek a vizsgák?

A középiskolai felvételiket január 23-án, 10 órától tartják. Ekkor országosan mintegy 75 ezer tanuló fog résztvenni a vizsgákon, amelyeket az eddigieknél jóval több, 535 helyszínen szerveznek meg, annak érdekében, hogy a tantermenkénti tízfős beosztást megvalósíthassák - mondta el Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Lesz pótló időpont?

Igen, sőt a hagyományos pótló időpont (január 28.) mellett egy második pótnapot (február 5.) is beillesztettek, hogy azok is megírhassák a felvételit, akik az első időpontban betegek vagy karanténkötelezettek voltak. Arról, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak a második pótnapra, itt írtunk korábban.

Mennyiben befolyásolja a koronavírus a felvételiket?

Bár még a hónap végéig marad a távoktatás a középiskolákban, ez nem befolyásolja a középiskolai felvételiket. A vizsgákon 2020-as érettségik alatt már bevezetett rendszer él majd most is. Ennek értelmében minden vizsgahelyszínen biztosítani kell kézfertőtlenítőt, egy-egy teremben maximum 10 fő lehet a minimum 1,5 m távolság betartásával. A maszk viselése az írásbeli vizsga alatt a felügyelő tanároknak kötelező, a vizsgázóknak pedig ajánlott, de nem kötelező. Fontos az is, hogy a jelenlegi szabályok szerint szülő, kísérő nem léphet be az iskolákba, csak az igazgatók előzetes engedélyével, illetve kifejezetten szülőknek szervezett programok esetében.

Maruzsa Zoltán a keddi sajtótájékoztatón azt is kiemelte: itt a felkészüléssel sem lehet probléma, mert a 8. osztályosok jelenléti oktatásban vesznek részt. 

Hogyan fognak kinézni a vizsgák?

A felvételi vizsgák magyarból és matekból is 45-45 percesek lesznek. Ezalatt mindkét tárgyból 10-10 feladatot kell megoldanotok, 50-50 pontért. A dolgozatokat kék vagy fekete tollal kell megírnotok, a rajzokat viszont készíthetitek ceruzával. A magyar nyelvi feladatlapokról bővebben itt, a matek írásbeliről pedig itt olvashattok.

Milyen segédeszközöket használhattok az írásbeliken?

A magyar feladatsor megoldásához semmilyen segédeszközt nem használhattok, a matekhoz pedig csak rajzeszközöket - vonalzót, körzőt, szögmérőt - vehettek elő, más segédeszközt (pl. zsebszámológépet) nem. 

Megnyugtatna benneteket egy tanár véleménye és tanácsai?

Mi ebben is segítünk. Mivel az utóbbi hónapokat leginkább a káosz szóval lehetne jellemezni a koronavírus miatt, - azt pedig nem szerettük volna, ha még a középiskolai felvételinek is hasonló érzésekkel vágnátok neki, - ezért Szabó Rolanddal, a Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium magyar szakos vezetőtanárával beszélgettünk arról, mi lesz a feladatsorban és hogyan érdemes a hátralévő időben készülni, hogy élesben minden a lehető legjobban menjen. Cikksorozatunk első részét itt olvashatjátok el.

A 2021-es középiskolai felvételivel kapcsolatban itt találjátok a legfrissebb híreket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés