Februárig marad a távoktatás a középsulikban, újabb modellváltási hullám indul - ez történt a héten Közoktatás
Tóth Alexandra

Februárig marad a távoktatás a középsulikban, újabb modellváltási hullám indul - ez történt a héten

Már csak néhány napjuk van a szülőknek, hogy leadják a tankötelezettség halasztásával kapcsolatos kérelmeket. Újabb egyetemek kerülhetnek alapítványi kézbe. Megvan, hol kaphat helyet a Fudan Egyetem budapesti campusa. Marad a távoktatás a középiskolákban, és ilyen lesz az élet az OKJ-s képzések után. Összeszedtük a hét legfontosabb híreit.

Februárig meghosszabbítják a rendkívüli intézkedéseket

Orbán Viktor pénteki bejelentése értelmében a középiskolákban is marad a távoktatás február 1-ig. Ez azonban a középiskolai felvételiket nem érinti - tudtuk meg az Oktatási Hivataltól.  Azt, hogy a magyar nyelvi vizsgán mire számíthattok majd január 23-án, itt írtuk meg korábban, a matek írásbeliről pedig itt számoltunk be részletesen.

Mindeközben a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) megdöbbenve fogadta a nyilvánosságra hozott oltási tervet, amiből nem derül ki, hogy a tanárok mely kategóriába tartoznak, vagyis mikor lesz lehetőségük beoltatni magukat. Szerintük az oktatásban dolgozóknak az oltási terv III. kategóriájában kellene biztosítani az oltást. A tanárok minél gyorsabb beoltásával egyébként az UNICEF és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is egyetért. Utóbbi szerint a köznevelési intézmények dolgozóit közvetlenül az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után kellene beoltani.

Elérhetőek a tankötelezettség halasztásával kapcsolatos kérelmek

A jelenlegi szabályok szerint 2021-ben is minden hatéves iskolaéretté válik, azonban ha valaki nem szeretné, hogy gyereke szeptemberben az iskolában kezdjen, kérelmet kell beadnia. A 2021/2022-es tanévre - a 2014. szeptember 1-je és 2015. augusztus 31-e között születettekre vonatkozóan - január 15-ig kell benyújtani a kérelmet, amelyről itt olvashattok részletesebben.

Újabb egyetemek kerülhetnek alapatíványi fenntartásba

A héten a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE), a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE), a Debreceni Egyetemmel (DE) és a Semmelweis Egyetemmel (SE) kapcsolatban is felröppent a hír, hogy modellváltásra készül. A jelenlegi információinkat ebben a cikkben találjátok meg összegezve.

Ilyen lesz az élet az OKJ-s képzések után

Már régóta nem titok, hogy 2021-től a képzési rendszer teljesen megváltozik, a hagyományos OKJ-s lista megszűnik, ezzel pedig eltűnnek, összeolvadnak a korábbi képzések. Ahogy más sokszor leírtuk, a 766 szakmát tartalmazó OKJ-s képzéseket a 174 államilag elismert, iskolarendszerű alapszakma váltotta fel. Sok képzés egybeolvad vagy megszűnik. Arról, hogy ettől függetlenül megmaradnak-e az ingyenes képzések, itt írtunk korábban.

Az épülő Diákvárosban kaphat helyet az új kínai egyetem

A főváros déli városkapujában, a Nagyvásártelep közelében kaphat helyet a Fudan Egyetem budapesti campusa. Az viszont egyelőre nem tisztázott, hogy az új Atlétikai Centrummal átellenben, a Kvassay-híd másik oldalán található telekegyüttesből mely ingatlan(oka)t kapja meg a kínai egyetem a fejlesztéshez.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

 

Hirdetés