Központi felvételi: minden fontos tudnivaló a matek írásbeliről Közoktatás
Tóth Alexandra

Központi felvételi: minden fontos tudnivaló a matek írásbeliről

Összeszedtük, mi vár rátok a január 23-ai vizsgán.

A középiskolai felvételi időpontja napról napra egyre közeledik, így érthető, hogy ti is egyre jobban izgultok. Idén mindezt a koronavírusnak köszönhető bizonytalanság is tetőzi, hiszen Orbán Viktor ma bejelentette, hogy februárig meghosszabbítják a rendkívüli intézkedéseket. Ez azonban a középiskolai felvételiket nem érinti - tudtuk meg az Oktatási Hivataltól. Azt, hogy a magyar nyelvi vizsgán mire számíthattok majd január 23-án, itt írtuk meg korábban, most pedig a matek írásbeliről számolunk be részletesen.

A felvételi vizsgák magyarból és matekból is 45-45 percesek lesznek. Ezalatt mindkét tárgyból 10-10 feladatot kell megoldanotok, 50-50 pontért. A dolgozatokat kék vagy fekete tollal kell megírnotok, a rajzokat viszont készíthetitek ceruzával - írja az Oktatási Hivatal (OH).

Ezt érdemes tudnotok a matek feladatlapokról

A feladatsor nem kizárólag a tantárgyban tanultakat méri, hanem ehhez kapcsolódóan a gondolkodásotokat is. Bizonyos feladatok megoldásához többféle kompetenciára is szükségetek lesz. Vagyis a tantárgyi ismeretek mellett fontos lehet a feladatmegoldó készség, a problémaérzékenység, a kreativitás, a logikai biztonság, a szabálykövetés és a koncentráló képesség is. Emellett elvárás, hogy a megoldásokat rendezetten, olvashatóan és követhetően írjátok le.

Milyen témakörök fordulhatnak elő?

A matek témaköröket a 9. osztályba jelentkezők számára itt találjátok, a nyolcosztályos gimnáziumba való felvételi témaköreit itt, a hatosztályos gimnáziumba való felvételiét pedig itt nézhetitek meg.

Milyen segédeszközöket használhattok?

A matek feladatlapok megoldásához rajzeszközöket - vonalzó, körző, szögmérő - használhattok, de más segédeszközt (pl. zsebszámológépet) nem. 

Hogyan érdemes készülni a felvételire?

Ha úgy érzitek, még rátok férne egy kis gyakorlás a nagy nap előtt, érdemes megoldanotok néhány feladatsort a korábbi évekből. Ezeket itt találjátok.

Mi történik, ha nem tudtok elmenni a vizsgára?

Mint minden évben, most is lesz pótnap - január 28-án -, amelyen csak azok vehetnek majd részt, akik nyomós indok miatt hagyták ki az első alkalmat. Ebben a furcsa időszakban talán már senki nem lepődik meg azon, hogy idén a központi felvételi, - pontosabban a pótnapok száma - sem lesz rendhagyó: a veszélyhelyzetre való tekintettel, a bizonság kedvéért most február 5-ére egy újabb pótidőpontot is beiktatnak - mondta el korábban Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár. Arról, hogy pontosan kik vehetnek majd részt a második pótnapon, itt írtunk korábban.

A középiskolai felvételivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket itt nézhetitek meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés