Szeptemberi iskolakezdés: itt vannak a 2021-es kérelmek, amivel még egy év óvoda nyerhető Közoktatás
Eduline

Szeptemberi iskolakezdés: itt vannak a 2021-es kérelmek, amivel még egy év óvoda nyerhető

A jelenlegi szabályok szerint 2021-ben is minden hatéves iskolaéretté válik, azonban ha valaki nem szeretné, hogy gyereke szeptemberben az iskolában kezdjen, kérelmet kell beadnia. A 2021/2022-es tanévre vonatkozóan már elérhetőek a kitöltendő űrlapok. Mutatjuk, hogy ezeket pontosan hol találjátok, és azt is, meddig adhatjátok le.

tavaly előtti törvénymódosítás elvette a szülőktől és óvodáktól a jogot, hogy maguk döntsenek arról, hogy még egy évet az óvodában tartják hatéveseket. Ezt a jogkört, a gyerekeket csak papírok alapján ismerő Oktatási Hivatal kapta, amely – egyes esetekben a pedagógiai szakszolgálat véleménye alapján – dönt a további egy év óvodára vonatkozó szülői kérvényekről.

A kérelmet a szülőknek kell leadnia

Ebben kérelemben bármilyen releváns ok, körülmény, állapot, tény megfogalmazható, amely alátámasztja az iskolakezdés halasztását. Bármilyen lényegesnek tartott dokumentum mellékelhető, akár beszerezhetőek az óvodától a gyerekek fejlődését nyomon követő papírok és ezek is csatolhatóak (persze ezek nem kötelezőek, hiszen nem csak olyan körülmény van, amit ez a dokumentum támaszt alá).

A 2021/2022-es tanévre - a 2014. szeptember 1-je és 2015. augusztus 31-e között születettekre vonatkozóan - január 15-ig kell benyújtani a kérelmet, amelyet az OH oldaláról érhettek el. A kitöltésre ügyfélkapun keresztül és papír alapon is van lehetőség. Az utóbbihoz a kérelmet itt találjátok. Ebben rögzíteni kell a gyerek adatait, a szülő/gyám adatait, a gyerek jelenlegi jogviszonyát, illetve a kérelem részletes indoklását. Továbbá - ahogy már írtuk - lehetőségetek van dokumentumok csatolására. Ahhoz, hogy a kérelem érvényes legyen, a dokumentum alján jelölni kell a beleegyezést is - olvasható a kitöltéshez készült tájékoztatóban.

Hogyan működik az online kitöltés? Az adatok beírása után a rendszer rögtön jelzi, ha valamely kötelezően kitöltendő mezőt elfelejtettetek volna kitölteni. Ha mindent készen van, a Kérelem letöltése gombra kattintva tudjátok a kérvényt megtekinteni, majd kinyomtatni (ha a postán külditek el). Az OH arra is felhívja a figyelmet, hogy a dokumentumot alá kell írni és úgy kell elküldeni az Oktatási Hivatal címére - a mellékletekkel együtt.

A papírok beszerzésére már nem sok idő maradt, ezért korábban írtunk egy összefoglalót, amelyben megtaláljátok a halasztással kapcsolatos legfontosabb szabályokat és lépéseket. Ezt itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Nem maradnak el az idei gólyatáborok, de védettségi igazolványra minden elsőévesnek szüksége lesz Campus life Szabó Fruzsina

Nem maradnak el az idei gólyatáborok, de védettségi igazolványra minden elsőévesnek szüksége lesz

Van, ahol gyorstesztekkel és napi kötelező lázméréssel, máshol állandó egészségügyi stábbal, betegszobával, fertőtlenítőpontokkal készülnek az idei egyetemi gólyatáborokra a szervezők. Bár a legtöbb felsőoktatási intézményben azzal számolnak, hogy a koronavírus-járvány miatt idén nem kell majd lefújni a programokat, a szabályok szigorúak: csak azok az elsőévesek gólyatáborozhatnak, akiknek van védettségi igazolványuk.