Hamarosan újraindulhat az élet az iskolákban, tovább érvényesek a diákigazolványok - a hét híre Közoktatás
Eduline

Hamarosan újraindulhat az élet az iskolákban, tovább érvényesek a diákigazolványok - a hét híre

A téli szünet előtti utolsó héten sem maradtunk az oktatást érintő történések nélkül. Az Országgyűlés döntéseitől kezdve, az OKJ-t megrohamozó diákokig mindenről beszámoltunk. Itt elolvashatjátok röviden az utóbbi napok legfontosabb híreit.

Több oktatást érintő ügyben is döntött az Országgyűlés

Hamarosan bentlakásos elitiskola lesz az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) Hűvösvölgyi úti épületében - szavazta meg a törvényjavaslatot az Országgyűlés kedden. A tervek szerint angolul és a régió országainak nyelvein oktató, 4+1 évfolyamos iskolát svájci és angol minták alapján hozzák majd létre. Az intézmény tandíjas lesz, de szociális és egyéb méltányolható okból tandíjmentességet vagy -mérséklést adhat a tanulóknak, illetve az iskola ösztöndíjprogramokat is működtethet.

Továbbá elfogadták a felsőoktatást érintő törvénymódosítást is, amely több változást is jelent a jövőre nézve. Ezekről itt olvashattok bővebben.

Január második hetétől jöhet a tantermi oktatás

A középiskolások bár az első héten még online tanulnak majd, de 11-én - a vészhelyzet lejártával - indulhat a jelenléti oktatás - mondta el Maruzsa Zoltán az operatívtörzs szerdai sajtótájékoztatóján. Januárban újraindul a fertőtlenítés is, marad a belépés előtti lázmérés és a tanárok tesztelését is folytatni fogják.

A héten járt volna le a diákigazolvány, de mégsem

Az újabb vészhelyzetben - az eredeti december 15-i dátum után - még egy körrel meghosszabbították a lejáró diákigazolványok érvényességét. Ez azt jelenti, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszűnését követően 60 napig (várhatóan április 9-ig) elfogadják a diákigazolványokat. Azt, hogy pontosan melyik féléves matricákra vonatkozik a hosszabbítás, itt nézhetitek meg.

Ugyanakkor, bár a diákigazolványok még érvényesek, ha nem tanultatok tovább, illetve nem helyezkedtetek el - és más jogcímen sem vagytok jogosultak az egészségügyi szolgáltatásra -, akkor december 16-ától (a diákigazolvány lejártát követő 46. naptól) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnetek. Ez idén havonta 7 710 forint, naponta 257 forint. A részleteket itt találjátok.

A felnőttképzőknél nagy a roham az év utolsó napjaiban

A szakképzés átalakítása miatt ugyanis december 31-ig hirdethetnek tanfolyamokat a régi rendszerben. A TanfolyamOKJ keresőoldal az Eduline-nak elmondta, "októberben 130 százalékos, novemberben 102, decemberben pedig 191 százalékos volt az érdelődőszám növekedés a 2019-es adatokhoz képest". De mégis mi lesz a szakképzéssel 2021-ben? Erről itt írtunk korábban.

Sürgetik a sztrájktárgyalások megkezdését az SZFE-sek

A Fővárosi Törvényszék háromszor is jogszerűnek találta a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) sztrájkköveteléseit, viszont érdemi tárgyalásokat a sztrájkbizottsággal mind a mai napig nem kezdett sem a munkáltató, sem az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma. Ezért a hallgatók nyílt levelet írtak a munkáltatónak és a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának, amelyben a követeléseiket hét pontban foglalták össze.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés