Már csak a héten jelentkezhettek az Arany János Tehetséggondozó Programra Közoktatás
Eduline

Már csak a héten jelentkezhettek az Arany János Tehetséggondozó Programra

Legkésőbb december 11-ig pályázhatnak a 8. évfolyamos, hátrányos helyzetű diákok az Arany János Tehetséggondozó Programra. Mutatjuk, mi is ez pontosan, illetve azt is, mik a jelentkezés feltételei.

Mi a program célja és kik jelentkezhetnek?

Az Arany János Tehetséggondozó Program célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű, tehetséges diákok továbbtanulását. A program keretében ugyanis lehetőség nyílik arra, hogy a tanulók olyan középiskolákban, kollégiumokban tanuljanak, ahol fontos a felsőoktatási tanulmányokra való eredményes felkészítés. Éppen ezért olyan 8. osztályos, tanuló jogviszonnyal rendelkező diákok jelentkezését várják, akik 2021-ban szeretnének középiskolába felvételizni, és hátrányos helyzetűek, rászorulók vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek.

A szakképzés is szóba jöhet? Az átalakuló képzési rendszerről mindent elolvashattok a Szakképzés 2021-es kiadványunkban, ahol a szabályok mellet a teljes szakmalistát is megtaláljátok. A lap már elérhető az újságárusoknál, vagy online. A megrendelésért kattintsatok ide.

Hogyan és meddig lehet jelentkezni?

A programban részt vevő intézmények/intézménypárok (középiskolák és kollégiumok) közül hármat lehet megjelölni, melyek közül a tanulók elsősorban a lakóhely szerinti megye intézményébe nyerhetnek felvételt.

A pályázatot legkésőbb 2020. december 11-ig (a postára adást igazoló bélyegző dátuma) postai úton kell eljuttatni az első helyen kiválasztott középiskola címére. A borítékra rá kell írni, hogy  "Arany János Tehetséggondozó Program". A pályázat eredményéről 2021. február 10-ig a középiskola tájékoztatja a jelentkezőket.

Mit kell csatolni a pályázathoz?

A tanulói adatlap mellett a nevelőtestület támogató nyilatkozatát, a szülő nyilatkozatát arról, hogy elfogadja és támogatja az 5 éves nevelést, az osztályfőnök tanulóról írt jellemzését és a tanuló kézzel írott önéletrajzát is csatolni kell. Továbbá azt, hogy a programban részt vevő intézmények közül melyekbe kéri a felvételét, illetve a szociális helyzetet igazoló hivatalos dokumentum fénymásolatát vagy az illetékes gyermekjóléti szolgálat javaslatát.

Hogyan zajlik a felvételi?

A jelentkezőknek egyrészt meghatározott időpontban (2021. január 22-én, illetve pótló válogatási eljárás során január 29-én) felvételi eljárást megelőző válogatáson kell részt venniük: egy elbeszélgetést követően fogalmazást kell írniuk és képességeket vizsgáló feladatlapokat kitölteniük. Emellett a pályázóknak részt kell venniük a középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgáján abban az intézményben, ahová az Arany János Tehetséggondozó Program keretében a felvételüket kérik - a központi felvételiről itt olvashattok el mindent.

Maruzsa: az operatív törzs mérlegeli, indokolt-e, hogy hamarabb kezdődjön a téli szünet

A vártnál kevesebb pedagógus vett részt a múltheti célzott tesztelésen, amely után az intézmények harmadában volt szükség intézkedésekre.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés