Mától a bukaresti iskolákban is online folytatódik a tanév Közoktatás
Eduline/MTI

Mától a bukaresti iskolákban is online folytatódik a tanév

Egy héttel ezelőtt még csak tervben volt a román főváros iskoláinak a bezárása, de az illetékesek azóta döntöttek: október 20-ától bezárnak az óvodák, iskolák és egyetemek is, a tanévet pedig online folytatják.

Épp egy hete írtunk róla, hogy három megye kivételével Románia szinte egész területén gyorsul a koronavírus-járvány terjedése, a legnagyobb fertőzési rátával rendelkező román fővárosban pedig a hatóságok az iskolák bezárására készülnek. Akkor azt mondták, Bukarestben akkor fogják teljes egészében az internetre költöztetni az oktatást, ha a stratégiai kommunikációs törzs által közölt fertőzési ráta "tartósan és jelentősen" meghaladja a három ezreléket.

A számok azonban egy hét alatt sem javultak. Sőt, Bukarestben a koronavírus-járvány miatt keddtől kezdődően közterületen - vagyis a lakáson kívül mindenütt - kötelezővé válik a védőmaszk viselése, továbbá bezárnak az óvodák, iskolák és egyetemek, és online oktatásra állnak át. Erről a fővárosi járványügyi operatív törzs döntött hétfői ülésén, miután az utóbbi két hétben diagnosztizált fertőzöttek száma Bukarestben már második napja meghaladta a lakosság három ezrelékét. A rendelkezésnek a közoktatást érintő része egyelőre két hétre szól és több mint négyszáz tanintézmény csaknem negyedmillió diákját érinti.

Romániában eddig 1259 iskolában függesztették fel teljesen az óralátogatást, közülük 946-ban azért, mert olyan településen működnek, ahol a fertőzési ráta meghaladta a lakosság három ezrelékét, a többi 313-ban pedig azért, mert legalább három osztályban megjelent a fertőzés. További 5600 tanintézményben csak részlegesen költöztették az internetre az oktatást. A többi csaknem 11 ezer iskolában - az előírt óvintézkedések betartásával - még minden diák látogathatja az órákat.

Bukaresten kívül az ország számos megyei jogú városában meghaladta a lakosság három ezrelékét az utóbbi két heti fertőzési ráta, többek között Székelyföld legnagyobb településein. Ezért Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is bezártak az iskolák és online folytatódik a tanév.

Egy augusztusban elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében, az iskolalátogatás hatóságok által elrendelt szüneteltetése idején a szülők egyikének jogában áll szabadnapokat kivenni a 12 évet be nem töltött gyermekek felügyelete érdekében, ez idő alatt pedig költségvetési forrásból megtérítik a bére 75 százalékát, de nem többet az átlagbér 75 százalékánál.

Óránkénti háromszori szellőztetés - a német iskolákat elkerüli a vírus

Szinte teljesen elkerülte az iskolákat az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) a tanév első szakaszában Németországban egy pénteken ismertetett felmérés szerint.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés