Nagytakarítás várható az iskolákban az őszi szünet alatt, a honvédség is segít Közoktatás
Eduline

Nagytakarítás várható az iskolákban az őszi szünet alatt, a honvédség is segít

Az őszi szünet alatt az iskolákban ismét sor kerül a nagytakarításra, Kásler Miklós azt kéri az intézményektől, hogy tekintsenek úgy a szünetre, mintha rendkívüli szünet lenne.

Fontos, hogy az iskolákban a szünet alatt kerüljön sor ismételten egy alapos nagytakarításra, fertőtlenítésre, az október hónapra a közelmúltban kiszállított fertőtlenítőszerek ezt a célt is szolgálják – olvasható abban a Népszava birtokába jutott levélben, amit a napokban Kásler Miklós emberi erőforrás minisztertől kaphattak kézhez az iskolaigazgatók.

A levéleben nincs szó arról, hogy pontosan kik fogják a nagytakarítást elvégezni, kiknek a feladata. A takarítás az október 23-ától november 1-jéig tartó őszi szünetben lesz. Néhány helyen extra segítséget is kaphatnak az intézmények: azokban az iskolákban, ahol „visszatérő jelleggel kellett járványügyi intézkedéseket foganatosítani”, a Magyar Honvédséget is bevonják a munkába – ígéri a miniszter.

Kásler Miklós néhány jótanáccsal is ellátta az intézmények dolgozóit. Felhívja a figyelmet arra, hogy a fertőtlenítő takarítás hatását növeli, ha az épületek minél nagyobb részét vagy akár egészét lezárva tudják tartani. „Amennyiben az intézmény gyermekfelügyeletet biztosít, akkor is érdemes ezt az intézmény jól szeparálható részén biztosítani” – írta Kásler.

Az is a javaslatokat között volt, hogy közvetlenül vagy az osztályfőnökökön keresztül keressék meg a szülőket, gondviselőket, és kérjék meg őket, hogy a gyerekeket ne nagyon engedjék olyan helyekre, rendezvényekre, ahol zárt térben sokan vannak és a többi diákkal is minimalizálják a kapcsolatot, a szünetet lehetőleg a családjukkal töltsék el. Ugyanez vonatkozik a pedagógusokra is.

„Érdemes lehet azt is jelezni, hogy az idősek védelme érdekében a nagyszülőkkel kizárólag egészséges állapotban, a védelmi intézkedések betartásával történjen személyes érintkezés” – olvasható a levélben. A levélben az áll, hogy arra kéri az intézményvezetőket, használják az „őszi szünet adta lehetőségeket” úgy, mintha arra az egy hétre rendkívüli szünetet rendeltek volna el. Kásler Miklós megköszönte az igazgatók és pedagógusok eddigi bátor és lelkiismeretes munkáját is.

Óránkénti háromszori szellőztetés - a német iskolákat elkerüli a vírus

Szinte teljesen elkerülte az iskolákat az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) a tanév első szakaszában Németországban egy pénteken ismertetett felmérés szerint.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés